Wat staat er op het spel in Anzegem?

Niet alleen de kerk is afgebrand … ook het politieke landschap in Anzegem is helemaal hertekend. Zowel bij meerderheid als oppositie hebben zich aardverschuivingen voorgedaan. Bestaande kartels vielen uiteen, nieuwe combinaties dienen zich aan. Daarbij komt nog het onverwachte wegvallen van burgemeester Claude Van Marcke, die in september vorig jaar overleed na een routine-ingreep aan z’n hart. Ook de 80-jarige ex-burgemeester en stemmenkampioen Victor Gerniers komt niet meer op.

Net zoals de afgebrande kerk is het politieke landschap aan heropbouw toe. Ja, er is een nieuw jeugdhuis: “Tope Tegare”. En Anzegem en Deerlijk bouwen samen een nieuw zwembad in Vichte, een deelgemeente van Anzegem. Er zijn ook plannen voor een nieuwe brandweerkazerne. Maar bij de Anzegemnaren leeft intussen een grote ontevredenheid over het gebrek aan goede busverbindingen. Ze willen graag het openbaar vervoer nemen, maar vlot gaat dat niet.

Nog meer onvrede is er over het ‘zwaard van Damocles’ dat boven Anzegem hangt: “de Ring”. Die  moet het zwaar vervoer omleiden, dat nu dagelijks door de dorpscentra dendert.  Het dossier sleept al heel lang aan, en de provincie hertekent de plannen elk jaar. Maar tot op vandaag gebeurt er niets.

Heropbouw afgebrande kerk


En komt er eindelijk schot in de heropbouw van de in 2014 afgebrande kerk van Anzegem? Het dossier ging de voorbije jaren administratief maar traag vooruit. Dit jaar nog zou de herinrichting moeten beginnen. Naast een multifunctionele en liturgische ruimte komt er een plaats voor de gemeentelijke dienstverlening.

Wie doet het met wie?


Intussen dreigt er verbrokkeling in het bestuur door verschuivingen bij meerderheid en oppositie. Claude Vanmarcke was de verbindende figuur, de bruggenbouwer. Vraag is of er een stabiel politiek bestuur mogelijk wordt na de verkiezingen. 

Het is een open vraag wie met elkaar gaat samenwerken, want op papier bestaat er vandaag zelfs geen oppositie meer in Anzegem. Meerderheidspartij CD&V, die vorige keer nog opkwam samen met Groen en onafhankelijke kandidaten, gaat nu samenwerken met oppositiepartij Eendracht. Maar die partij kan dus niet meer rekenen op de duizenden voorkeursstemmen van oud-burgemeester Victor Gerniers.

De partij van burgemeester Gino Devogelaere, Samen Eén, krijgt de steun van de kandidaten van OK. Toch even een rustpunt tussendoor: N-VA blijft N-VA.

Nieuwkomer


Maar er is ook een nieuw politiek project: Inzet van schepen Jeremie Vaneeckhout, de nationale ondervoorzitter van Groen. Die partij herbergt kandidaten met een blauwe, rode, oranje en groene achtergrond. Benieuwd wie na de verkiezingen de kerk in het midden houdt …

Meest gelezen