©riet lenaert

Wat staat er op het spel in Asse?

Asse is een gemeente van contrasten. Enerzijds heb je drukke Vlaamse steenwegen met baanwinkels en obligate lintbebouwing, maar als je die steenwegen verlaat, kom je terecht in de complete, landelijke rust van kleine dorpskernen. Grote boerderijen wisselen af met herenhuizen, luxevilla’s en opvallende open landschappen. Ook op politiek vlak heeft Asse een relatief rustige periode achter de rug. Behoudens verrassingen lijkt opnieuw een coalitie van CD&V en N-VA in de maak.

In 2014 werd een groot project afgerond, dat al tijdens de vorige legislatuur was opgestart. Op het voormalige Asphaltco-terrein, net buiten het centrum, werden de nieuwe brandweerkazerne en het jeugdcentrum geopend. Een jaar eerder was ook al het nieuwe cultuurcentrum Oud Gasthuis geopend.

De huidige bewindsploeg zorgde voor de modernisering van het gemeentehuis. De benedenverdieping werd helemaal opnieuw ingericht, om een betere service te bieden. Tegelijk kreeg het personeel een moderne kantoorruimte.

Begin 2015 werden in de bedrijvenzone van Mollem 4 windturbines in gebruik genomen. Asse wil in totaal een tiental van die windturbines toelaten, maar alleen van coöperatieve bedrijven waarin de inwoners kunnen participeren.

Oud zeer

Een project dat Asse al ruim tien jaar in de ban houdt, is dat van de Hopmarkt, een groot terrein in het centrum van de gemeente. De eerste plannen stuitten op verzet en werden door de Raad van State vernietigd. Maar voor de uitvoering waren al gebouwen aangekocht en gesloopt, onder meer de oude brandweerkazerne. In afwachting van nieuwe, meer bescheiden plannen voor winkels, woningen en een ondergrondse parking is de open vlakte nu verfraaid met hagen en bomen. Maar de hoofdfunctie blijft voorlopig die van parking.

Wie doet het met wie?

Van oudsher is CD&V in Asse de grootste partij. Met uitzondering van de legislatuur 2000-2006 leverden de christendemocraten altijd al de burgemeester. Dat was ook de voorbije zes jaar het geval met de graag geziene Koen Van Elsen. Maar Van Elsen moet op zijn hoede zijn. Bij de vorige verkiezingen behaalde uitdager N-VA amper 140 stemmen minder. CD&V sloot daarop een coalitie met Open VLD en SP.A en verwees de N-VA naar de oppositie.

Maar nu liggen de kaarten anders. N-VA voelt zich gesterkt door de nationale tendens en hoopt voor het eerst in Asse de grootste te worden. In dat geval is het aan lijsttrekker Peter Verbiest en zijn luitenant Sigrid Goethals om een nieuw bestuursakkoord te smeden. Dat N-VA daarbij toch aan CD&V denkt, is niet verwonderlijk.

Bij de andere partijen lijkt alles nogal onoverzichtelijk. Open VLD bestaat niet meer. De liberalen gingen op in het burgerinitiatief Anders dat - zoals de naam laat vermoeden - een ander en nieuw beleid wil. Dat is opmerkelijk want Open VLD leverde de voorbije 6 jaar maar liefst 3 schepenen en zat dus mee aan de knoppen van het huidige beleid. Lijsttrekker Rita De Vos van Anders was één van die schepenen. De nieuwe partij komt wel met een opmerkelijke campagne op de proppen en is zichtbaar aanwezig in het straatbeeld.

Lijst Zellik-Relegem, die in 2012 nog 3 zetels behaalde, gaat ook gesterkt naar de kiezer. De lokale lijst smeedde een kartel met het burgerinitiatief V.O.L.K. van fotograaf Chris De Knop. Het kartel mikt, net als burgerpartij Anders, op een compleet nieuw beleid. In deelgemeenten Zellik en Relegem hebben ze aan kiezers geen gebrek. Als V.O.L.K. ook in Asse stemmen weet te lokken, is een verrassing niet uitgesloten.

Groen mikt op stemmenwinst en lijsttrekker Edward Van Keer liet de voorbije 6 jaar geen kans onbenut om zich in de schijnwerpers te werken, ook al waren zijn voorstellen niet altijd even realistisch of haalbaar. Maar de nationale tendens indachtig, zou de partij van Van Keer wel eens fors kunnen groeien, temeer omdat hij ook de groeiende groep allochtone inwoners warm wil maken voor de verkiezingen.

Voor SP.A en Vlaams Belang lijken de hoogdagen voorbij. De socialisten, die vorige keer nog 1 zetel haalden, moeten bovendien concurrentie dulden van de communistische PVDA die voor het eerst in Asse met een eigen lijst opkomt.

Conclusie: als CD&V en N-VA met hun tweetjes een bestuurscoalitie kunnen vormen, zal er snel een fles ontkurkt kunnen worden. Als N-VA de grootste wordt, zal lijsttrekker Peter Verbiest het burgemeesterschap claimen. Het is aan Groen, aan het liberaal-getinte Anders en aan Zellik-Relegem-V.O.L.K. om de verkiezingsuitslag alsnog een verrassende wending te geven.

 

Meest gelezen