Wat staat er op het spel in Avelgem?

14 oktober 2018 zal zeker voor veranderingen zorgen in Avelgem. Huidig burgemeester Lieven Vantieghem van CD&V houdt het na 23 jaar voor bekeken. Ook enkele ouwe getrouwen van de partij nemen afscheid. Bij de andere politieke partijen overheerst eenzelfde beeld: veel vernieuwing en verjonging. De verkiezingskoorts is al aan het stijgen, want niemand kan voorspellen wie de nieuwe burgemeester wordt.

Verkeersveiligheid

Maar er zijn ook andere zaken waar de Avelgemnaar van wakker ligt: het drukke verkeer bijvoorbeeld in het centrum en langs de Doornikse- en Oudenaardsesteenweg, waar er veel zwaar vervoer passeert. Het huidige bestuur heeft wel werk gemaakt van meer verkeersveiligheid, met ondermeer de fietsbrug, nieuwe fietspaden en de opwaardering van trage wegen. Verschillende straten zijn vernieuwd en er zijn diverse snelheidsbeperkingen ingevoerd. Op strategische plaatsen staan een 40-tal bewakingscamera’s.

Realisaties

Ook voor de sport werden inspanningen gedaan: de aanleg van een voetbalveld met kunstgras. Er is nog een omnisportveld op komst. Liefhebbers van tennis kunnen zich nu ook beter uitleven.

Op het vlak van cultuur blies het bestuur La Braderie en Avelgem Ploatse nieuw leven in. Culturele verenigingen krijgen nieuwe mogelijkheden dankzij de aankoop van kasteel Scheldeburcht. Verder is er nog de aanleg van een evenementenweide en de volledige nieuwbouw van OC Outrijve.

Een pijnpunt blijft wel de leegstand in het centrum. En ook het doven van de straatverlichting zet nog altijd kwaad bloed.

Wie doet het met wie?

Koen Van Steenbrugge wordt de nieuwe kandidaat-burgemeester voor CD&V (nu 10 zetels). Op de lijst staan tien volledig nieuwe kandidaten. Verkeersveiligheid, een modern en groen Avelgem, uitbreiding van Het Sociaal Huis: dat zijn enkele speerpunten in het verkiezingsprogramma.

Gemeentebelangen (4 zetels) is een kiesassociatie geworden van Open VLD en Onafhankelijken, die vooral wil zorgen voor transparantie en betrokkenheid. De partij wil mee zijn op het vlak van duurzaamheid, mobiliteit en digitalisering. Kopstuk is gewezen schepen Lut Deseyn, die de CD&V verliet en nu als onafhankelijke haar kans op het burgemeesterschap waagt.

Ook SP.A (5 zetels) slaat een ander pad in. Na veel overleg werd besloten om samen met Groen naar de verkiezingen te trekken onder de nieuwe naam Tandem. Huidig schepen Tom Beunens is kandidaat-burgemeester. Op de lijst staan 15 kandidaten van SP.A, 5 van Groen en één onafhankelijke. Tandem wil werk maken van nieuwe en gedurfde projecten.

N-VA (2 zetels) tenslotte heeft Conny Rogie als nieuw kopstuk. Speerpunten voor de partij zijn veiligheid, identiteit, economie en betere communicatie.

Meest gelezen