Wat staat er op het spel in Beernem?

Beernem gaat op zoek naar een nieuwe burgemeester. Johan De Rycke (CD&V) zwaait na 12 jaar af. Binnen CD&V wordt Jos Sypré naar voren geschoven. De andere meerderheidspartij N-VA is de grote uitdager, met Gijs Degrande als kopman. De uitdagingen zijn onder meer het bouwen van een nieuw zwembad en een betere verbinding met Brugge en Brussel.

Voor dat nieuwe zwembad zijn de subsidies toegekend. Enige voorwaarde: de bouw moet klaar zijn tegen eind 2020. Dat legt een stevige druk op de schouders van het nieuwe bestuur, want het huidige raakt het voorlopig niet eens over hoe dat nieuwe zwembad op sportpark Drogenbrood er moet uitzien. De tijd dringt stilaan in dit dossier. Beernem telt jaarlijks 100.000 zwemmers en het huidige bad is hopeloos verouderd.

Veranderde stationsbuurt

Het oude station van Beernem verdween en maakte plaats voor een nieuw plein. Opvallend was ook de toename van het aantal appartementen in de buurt. Zo opvallend, dat het zelfs discussies veroorzaakte of Beernem niet stilaan genoeg flatgebouwen telt. Maar de verkoop van die appartementen loopt nog altijd vlot. Daar is de interessante ligging van Beernem niet vreemd aan: een vlotte treinverbinding, een eigen op- en afrit langs de E40 en nabij Brugge.

Auto en trein

Toch ligt een grote uitdaging in het verder verbeteren van die verbindingen. De afrit E40 voor het verkeer dat vanuit Brugge komt, moet beter. Een aparte rijstrook voor het verkeer richting Wingene is noodzakelijk om het fileleed op te lossen. Daar schuilt een stevige uitdaging. Ook de busverbinding met Brugge kan beter. Beernem heeft als enige deelgemeente van Brugge geen voorstadlijnen met de provinciehoofdstad. Dat betekent niét dat er om het halfuur een bus naar Brugge rijdt.

Het nieuwe bestuur zal ook met de NMBS aan tafel moeten zitten. Er moet minstens één treinverbinding met Brussel bijkomen, want Beernem boette wat in aan aantrekkingskracht.

De huidige meerderheidspartijen focussen verder op betere fietsverbindingen met de deel- en buurgemeenten. Tegelijk moet het ook duurzamer in Beernem, een evolutie die nergens tegen te houden is.

Wie doet het met wie?

De oppositie is versnipperd. CD&V (9 zetels) en N-VA (7 zetels) lijken het straks met elkaar uit te vechten om de burgemeesterssjerp. CD&V was zes jaar geleden veruit de grootste partij en lijkt de beste papieren te hebben. Bovendien haalde de partij ietwat verrassend stemmenkanon Patricia Waerniers weer aan boord. Zij kreeg de tweede plaats. De politica zorgde er in 2012 bijna op haar eentje voor dat de toenmalige partij BRON zowaar de tweede grootste werd. Die partij behoort inmiddels tot het verleden.

CD&V moet het evenwel zonder burgemeester Johan De Rycke doen en telt 18 nieuwe namen. Ook N-VA brandt van ambitie met een heel jonge ploeg. Andere tegenstand moet er komen van Groen, SP.A, Vlaams Belang en Beernemse Belangen. Ook de Beernemse Flandriens hopen nog een lijst klaar te stomen. De versnippering lijkt in de kaart te spelen van de twee grootste partijen.

Meest gelezen