Wat staat er op het spel in Beveren?

Beveren is met 8 deelgemeenten en bijna 50.000 inwoners de grootste niet-stedelijke gemeente in Vlaanderen, en is van oudsher een CD&V-bastion. Hoewel CD&V en N-VA 6 jaar geleden niet echt door dezelfde deur konden, beslisten de respectieve nationale partijtoppen dat ze samen Beveren moesten besturen. Inwoners waren verward door het geruzie. Het is afwachten of de voorbije bestuursperiode hen meer rust heeft bezorgd.

De huidige coalitiepartners


37 procent voor CD&V en 35,2 procent voor NV-A: dat was de keuze van de kiezer 6 jaar geleden. Beiden wilden apart besturen, met steun van de kleine Groen-SP.A-fractie. Maar die stelde hoge eisen, waardoor de twee grootste partijen gedoemd waren samen te besturen met 28 van de 35 zitjes. Groen-SP.A was de hele legislatuur een actieve oppositiepartij. Wie weet kan het kartel ook dit jaar weer een rol spelen, zonder daarbij hun hand te overspelen zoals in 2012. Lijsttrekker voor Groen-SP.A is Ann Vermeulen. Ze werkt bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen en ijvert voor gelijke onderwijskansen voor vluchtelingen en asielzoekers.

CD&V-Burgemeester Marc Van de Vijver was de vorige keer het stemmenkanon met bijna 6.000 stemmen. Hij staat bekend als een volkse figuur met een grote dossierkennis, en is opnieuw lijsttrekker.

N-VA schuift de jonge Filip Kegels naar voor als lijsttrekker maar die scheerde 6 jaar geleden geen hoge toppen met zijn 1.142 stemmen. NV-A moet het nu ook doen zonder vorig stemmenkanon Bruno Stevenheydens, die zes jaar geleden 4.000 stemmen verzamelde. Het is afwachten wat dat betekent voor N-VA op 14 oktober.

De uitdagers


Bruno Stevenheydens gaat voor het eerst met een eigen partij naar de kiezer: Beveren 2020. Stevenheydens is een partijhopper met achtereenvolgens Vlaams Blok/Vlaams belang, N-VA en nu Beveren 2020, telkens met een periode ertussenin als onafhankelijke. Of de Beverenaar dit kan appreciëren zal moeten blijken op 14 oktober.

Open Vld is een kleine fractie in de Beverse gemeenteraad met slechts één zetel. Verkozen raadslid en boegbeeld Luc Maes, die ook fractieleider was van de liberalen in de provincieraad, stapte in het voorjaar nog uit de partij omdat hij niet tevreden was met de plaats die hem gegund werd op de provincielijst. Op 14 oktober trekt de partij naar de kiezer met de 24-jarige Kasper Dierckx, en wil daarmee de verjonging van de partij inzetten.

En dan is er ook een nieuwe partij in Beveren: NGB (Nieuw groot Beveren). Dit is een initiatief van Nico Lauwaert, vroeger nog gemeenteraadslid voor Vlaams Belang, maar hij verliet die partij in 2010 en zetelde verder als onafhankelijke. In 2012 nam hij niet meer deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. NGB heeft een gedeeltelijke lijst ingediend.

Hete hangijzers


De uitbreiding van de Antwerpse haven

Die speelt zich voor een groot deel af op het grondgebied van Beveren, en dat al meer dan 40 jaar. Het ten dode opgeschreven polderdorp Doel beroert nog af en toe de gemoederen. De nieuwe partij Beveren 2020 is trouwens gegroeid uit de actiegroep Doel 2020.

De Kerncentrale van Doel

De 4 centrales bezorgen Beveren hoge inkomsten. Maar gaan ze nu dicht of niet? Zo ja, wanneer gaan ze dan dicht? Zijn ze intussen nog veilig genoeg? De nationale partijstandpunten lopen ver uiteen. Als de kerncentrale sluit, wat doet dat met de gemeentekas?

Mobiliteit

Beveren ligt tussen twee autostrades, en zit met een mobiliteitsprobleem. Er zijn de files naar Antwerpen en de kwestie rond het doortrekken van de tram naar Beveren.

Musical verhuisde

De musical 40-45 kon dan toch niet in Beveren plaatsvinden, maar moest verhuizen naar Puurs. Fernand Huts (Katoennatie) liet er nochtans speciaal een grote hal voor bouwen in Beveren. Maar N-VA stemde tegen het gebruik van de hal voor de voorstelling, tot grote ergernis van een groot deel van de inwoners.

 

 

kasto80

Meest gelezen