Wat staat er op het spel in Bierbeek?

Sinds de fusie van 1976 zit CD&V onafgebroken in de meerderheid in Bierbeek. Ook de burgemeester kwam steevast uit die partij. De afgelopen 6 jaar mocht Johan Vanhulst de burgemeesterssjerp dragen. Hij leidde een meerderheid van CD&V samen met SP.A en Groen. Die twee laatste partijen trekken samen naar de kiezers. N-VA en Open Bierbeek worden de tegenstanders tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Zoals in heel wat gemeenten zullen die verkiezingen draaien rond verkeer, veiligheid en leefbaarheid.

In maart 2016 opende het nieuwe administratief centrum van Bierbeek de deuren. In het nieuwe gebouw huizen alle diensten van de gemeente. Zo kunnen de parking, cafetaria en vergaderzalen gedeeld worden. Het is bovendien een zuinig en energievriendelijk gebouw, verwarmd door de biomassaverbrandingsketel van het gemeentehuis.

Tegen 2020 wil de gemeente de CO2-uitstoot met 20 procent verminderen. Eén van de zaken die de gemeente nu al doet is de straatverlichting vanaf 12 uur ’s nachts doven: dat moet een energiebesparing van 5 procent opleveren.

Druk van grote buur Leuven

Bierbeek grenst aan Leuven en voelt steeds meer de druk van de stad. Zowel in deelgemeente Korbeek-Lo als Bierbeek zelf zijn er de jongste jaren heel wat appartementsgebouwen bijgekomen. Sommige inwoners vrezen dat het landelijke karakter van de gemeente verloren zal gaan door verstedelijking.

Ook het toenemende sluipverkeer is een gevolg van de uitbreiding van de stad. In de wijk van de Koning Albertlaan en de Panoramalaan in Korbeek-Lo (een sluipweg tussen de drukke Tiensesteenweg en de Diestsesteenweg) hebben inwoners een actiecomité tegen het sluipverkeer opgericht. 

De afgelopen jaren zijn er in deelgemeente Korbeek-Lo twee BIN’s opgericht. Een buurtinformatienetwerk is een samenwerking tussen inwoners, gemeente en de lokale politie. Bedoeling is dat inwoners alert zijn en onvoorziene zaken of gedragingen melden aan de politie om zo het aantal inbraken terug te dringen. Korbeek-Lo kreeg de jongste jaren af te rekenen met heel wat woninginbraken.

Wie doet het met wie?

Bij de vorige verkiezingen werd CD&V de grootste partij met 34,7 procent van de stemmen. Burgemeester werd Johan Vanhulst. Hij ziet een tweede ambtstermijn als burgemeester wel zitten. SP.A en Groen trokken in 2012 al samen naar de kiezer en gaan dit jaar opnieuw als kartel naar de verkiezingen omdat hun standpunten en programma’s dicht bij elkaar liggen.  De lijsttrekker wordt geleverd door Groen en heet Frederik De Buck.  

Open VLD is traditioneel de tweede partij in Bierbeek en zat al een paar keer in de meerderheid, maar vorige keer moest de partij haar tweede plaats afstaan aan N-VA. Benieuwd of de partij potten kan breken. Open VLD verandert dit jaar zijn naam in Open Bierbeek: een project van Bierbeekse liberalen en een groep van onafhankelijke burgers. Ze willen focussen op een warme én innovatieve gemeente.