Wat staat er op het spel in Bilzen?

In Bilzen wil burgemeester Frieda Brepoels (N-VA) zichzelf graag opvolgen. Maar ze heeft enkele geduchte tegenstanders zoals oud-burgemeester Johan Sauwens van Trots op Bilzen en huidig Open VLD-schepen Bruno Steegen, die in oktober deelneemt aan de verkiezingen met Beter Bilzen.

Na de verkiezingen van 2012 vormde N-VA in Bilzen een coalitie met Open VLD en Pro Bilzen, een kartel van Groen, Demo 13 en SP.A. Burgemeester Frieda Brepoels is tevreden over de verwezenlijkingen van de afgelopen 6 jaar. De schuldenlast en belastingen zijn verlaagd maar tegelijkertijd is er toch geïnvesteerd: in juni is in Alden Biesen het hotel Rentmeesterij opengegaan. Er is ook een nieuw containerpark, een nieuw jeugdcentrum en een nieuw ontmoetingscentrum in Grote Spouwen. De N-VA gaat opnieuw voor een welvarend Bilzen met een goeddraaiende economie maar ook voor een groen, warm en veilig Bilzen.

Het kan nog beter

De huidige Open VLD-schepen Bruno Steegen zegt dat hij achter het huidige beleid blijft staan maar hij vindt dat het nog beter kan. Daarom neemt hij aan de verkiezingen deel met Beter Bilzen, een beweging, zoals hij zelf zegt, met een blauw hart. Beter Bilzen wil onder meer een woon- en zorgcentrum waar nu het oude hospitaal staat en ijvert ook voor extra bouwkavels. 

Bilzenaar weer trots maken

Volgens Trots op Bilzen (voormalige CD&V-Nieuw) van oud-burgemeester Sauwens heeft het huidige bestuur te weinig strategisch inzicht en borduurt het voort op wat eerder al is opgestart. Deelgemeenten liggen er verloederd bij, het groenonderhoud laat te wensen over, projecten die in de steigers staan, worden afgeblazen en evenementen zoals Bilzen by Night en Terras Bilzen zijn verdwenen. Trots op Bilzen wil opnieuw een stad waar de Bilzenaar trots op is.

Opvallende naam op de lijst van Trots op Bilzen is die van Fons Caubergh, oud-schepen en raadslid voor Demo 13. Een half jaar geleden stapte hij uit de meerderheid en sindsdien zetelde hij als onafhankelijke.  

Groen kiest niet langer voor een kartel met de SP.A en gaat alleen verder. De drie tenoren van de partij zijn Vlaams Parlementslid Johan Danen, Karen Schabregs en Bert Verleysen. De partij pleit voor een beleid op mensenmaat, een transparant beleid ook waar iedereen als volwaardige partner meetelt. Doel is om de levenskwaliteit van de Bilzenaar te verbeteren.

De SP.A komt in oktober op onder de naam Bilzen Bruist. Kopman is huidig schepen Guy Swennen.  Bilzen Bruist is niet toevallig gekozen. Bilzen is een dynamische stad waar het gezellig en boeiend is om te leven en te genieten, zegt de SP.A, en dat wil de partij in de toekomst nog versterken. 

Vlaams Belang in Bilzen heeft het moeilijk met al die nieuwe namen. Volgens hen hebben de traditionele partijen schrik van hun eigen schaduw en presenteren ze zich daarom aan de kiezer onder een andere naam. Vlaams Belang gaat voor een veilig, leefbaar en Vlaams Bilzen. Lijsttrekker is Annick Ponthier. 

Meest gelezen