Wat staat er op het spel in Bredene?

De Bredenaars kiezen op 14 oktober wellicht geen nieuwe burgemeester want Steve Vandenberghe gaat in een comfortabele zetel naar zijn vijfde verkiezingen. De oppositie wil optornen tegen de absolute meerderheid van de SP.A: N-VA en Open VLD komen in kartel op.

De voorbije legislatuur maakte de SP.A en CD&V-meerderheid werk van een betere ruimtelijke ordening. In de zone langs de Kapelstraat met zicht op de duinen werd er wel verder gebouwd, maar dan niet hoger dan de omliggende woningen: geen hoogbouw in Bredene. Verder is vastgelegd dat er ook in de achterliggende bouwzones alleen eengezinswoningen komen.

Bredene is een jonge gemeente met veel tweeverdieners en een gezonde financiële situatie. De voorbije legislatuur werd de bouw van een nieuw zwembad wel uitgesteld omdat er onvoldoende geld was door extra kosten bij de brandweerhervorming. Aan het nieuwe woonzorgcentrum Jacky Maes wordt wel volop gebouwd.

Armoede


Bredene besefte dat er wel degelijk een armoedeprobleem in de gemeente bestaat, want ook tweeverdieners kunnen het financieel moeilijk krijgen. Er werd een sociale kruidenier opgestart voor mensen die het niet breed hebben. De armoedeaanpak wordt één van de uitdagingen voor het volgende gemeentebestuur, dat eindelijk ook het nieuwe zwembad op Grasduinen kan bouwen.

In de rustige campinggemeente zijn er geen belangrijke actie- of drukkingsgroepen actief. Het bestuur kreeg de voorbije jaren enkel terugkerende kritiek van kattenliefhebbers omdat ze te weinig zouden doen voor poezen.

Wie doet het met wie?


SP.A haalde bij de vorige verkiezingen 15 van de 25 zetels maar ging ondanks haar absolute meerderheid toch een coalitie aan met CD&V (3 zetels). Zowel bij SP.A (burgemeester Steve Vandenberghe) als CD&V (Kristof Vermeire) zijn de kopmannen dezelfde als 6 jaar geleden.  Het is een publiek geheim dat beide partijen ook na 14 oktober graag met elkaar verder zouden besturen. Vandenberghe is al 8 jaar burgemeester en een echte uitdager voor hem is er niet.

Ook de oppositie liet zich de voorbije zes jaar weinig opmerken. Bij het begin van de legislatuur waren er wel nog wat strubbelingen bij N-VA (6 zetels) die twee van haar mandatarissen zag vertrekken. De onafhankelijken gaan nu als Neutraal naar de kiezer. Dirk Cattoir trekt die lijst. Het is nog maar de vraag of ze hun twee zetels kunnen behouden. De partij mikt alvast op belastingverlagingen.

Kartel biedt tegenwind


Met steun vanuit de kopmannen van N-VA en Open VLD uit Oostende (Anseeuw en Tommelein) besloten beide oppositiepartijen om in kartel naar de kiezer te trekken. Ze hopen samen meer zetels binnen te rijven dan elk apart. “Een potentieel van 40 % van de kiezers”, luidt het hoopvol. Raadslid Sofie Ramboer, N-VA, trekt de lijst. Ook het enige Open VLD-raadslid Louis Van Belleghem staat op de kartellijst.

Liefst 8 lijsten


Uiteindelijk komen er liefst 8 lijsten op in Bredene. SP.A, CD&V, de kartellijst N-VA/Open VLD en Neutraal hebben een volledige lijst met 25 kandidaten. Groen trekt met 19 kandidaten naar de kiezer en Koen Uittenhove als lijsttrekker. Vlaams Belang doet dat met 14 kandidaten en Jordi Jacobs als lijsttrekker. Verder zijn er in de gemeente nog twee éénmanslijsten. Vital Haghebaert, nam al aan verschillende verkiezingen deel onder V.I.T.A.L. Verder neemt ook Herman Van De Velde deel met de Nationaal Solidaristische Vlaamse Werkers Partij (NSVWP).  

Meest gelezen