Wat staat er op het spel in Brugge?

Brugge staat voor de spannendste kiesstrijd sinds … 2012. Ook toen al ging het nek aan nek tussen SP.A en CD&V. Pas in de nachtelijke uurtjes bleek dat SP.A 163 stemmen méér had. Dus mocht oud-minister Renaat Landuyt de erfenis van Patrick Moenaert (CD&V) overnemen. Of de Bruggeling klaar is voor nog eens zes jaar Landuyt is de grote vraag. Hij kreeg veel kritiek, maar dan vooral op zijn stijl. Minder op zijn realisaties, want die zijn er wel.

Het visitekaartje van het SP.A en CD&V-bestuur is het nieuwe Zand, Brugges grootste plein. Dat is net op tijd klaar en ook het eindpunt van zes jaar werken. Eerst legde de stad de nieuwe Geldmunt– en Noordzandstraat aan.

Tussendoor werd door het gewest ook de omgeving rond het station en de Boeveriepoort afgerond, is de A11 aangelegd en is ook het kruispunt N31-Bevrijdingslaan klaar. De plannen voor een nieuwe beurs- en congreshal kregen definitief vorm: volgend jaar starten de werken op het Beursplein. Op politiek niveau is ook de locatie voor het nieuwe voetbalstadion voor Club Brugge in een stroomversnelling gekomen: alleen enkele bedrijfsleiders kunnen het dossier nog vertragen.

Mobiliteit, hét verkiezingsthema


Veel kritiek kwam er op het nieuwe mobiliteitsplan: minder en duurdere parkeerplaatsen bovengronds in het centrum, uitgebreidere blauwe zones, nieuwe systemen voor werkenden in de stad. De oppositie was niet mals met kritiek: volgens hen zijn er te weinig plaatsen ondergronds om al die auto’s op te vangen. Het wordt alvast een belangrijk twistpunt in deze verkiezingsstrijd.

 

Publiekstrekkers


Positief was de start van het kunstenparcours Triënnale Brugge in 2015, toch een idee van Landuyt zelf. De tweede editie tijdens deze zomer is opnieuw een succes. Negatief is het verlies van de start van de Ronde van Vlaanderen. Brugge verloor zo een belangrijke publiekstrekker op zondagochtend en bovendien veel internationale aantrekkingskracht. Nieuwe evenementen moeten dat verlies opvangen.

Toekomst van Zeebrugge


Tijdens de kiesstrijd zal het ongetwijfeld ook gaan over Zeebrugge en de toekomst van de badplaats. Er is een plan om Zeebrugge nieuw leven in te blazen, maar de locatie voor de nieuwe zeesluis speelt daar een belangrijke rol in. Ook de migrantenproblematiek én de toename van het aantal toeristenwinkeltjes vormen een zorg tijdens de komende jaren.

Het kan alle kanten uit


Halen SP.A en CD&V samen genoeg stemmen, dan doen ze gewoon verder, zo is de verwachting. Maar welke partij is dan de grootste? Verrast Renaat Landuyt met een verlengde periode als burgemeester? “Als ik geen enkele stem bij win, dan stop ik ermee”, laat hij horen. Of kan zijn belangrijkste challenger Dirk De fauw, CD&V, de ontgoocheling van 2012 wegspoelen?

Bij N-VA hopen ze hun tien zetels nog wat op te krikken met Pol Van Den Driessche als lijsttrekker. Het is moeilijk inschatten hoe de heropgeviste Van Den Driessche zal scoren. N-VA is bereid om met elke partij te praten.

Of komt de verrassing van Open VLD Plus? Lijsttrekker Mercedes Van Volcem hoopt zich volop te kunnen mengen in de strijd om de sjerp. Ze haalde Ann Soete aan boord, die vertrok bij N-VA waar ze geen lijsttrekker meer mocht zijn.

Kan Groen in Brugge de nationale tendens volgen en met de piepjonge Raf Reuse (19) vooruitgang maken? Tot slot willen ook Vlaams Belang en PVDA minstens één van de 47 zitjes in de gemeenteraad bemachtigen.

Meest gelezen