Wat staat er op het spel in De Panne?

Er is in De Panne op politiek vlak één en ander gebeurd de voorbije jaren. De vraag is dus of er een heruitgave komt van de huidige coalitie. Burgemeester Ann Vanheste rolde de politiek in toen haar vader, de alom gerespecteerde en vroegere burgemeester Willy Vanheste, overleed. Zes jaar coalitie met CD&VPlus smaakt duidelijk naar meer. Maar N-VA en vooral ACTIE zijn niet bereid om zomaar aan de kant te gaan staan. En sommigen hebben ook een plan b …

Belangrijkste realisatie van het huidige bestuur is de vernieuwde Markt. Een dossier dat veel voeten in de aarde had en zelfs tot een proces met een frituurhouder leidde. Nu alles achter de rug is, lijken de meeste inwoners tevreden over het resultaat. De nieuwe bewindsploeg wacht onder andere de renovatie van het gemeentehuis.

Het strijdtoneel

 

DAS (De Panne/Adinkerke Samen), de socialistisch georiënteerde partij van Ann Vanheste, sloot zes jaar geleden een coalitie met CD&VPlus. Ze behaalden 16 zetels.

“Visie 2020 & N-VA“, het kartel van liberalen en N-VA moest zich tevreden stellen met 6 zetels, zonder twijfel een pak minder dan verwacht. Zij trekken nu elk op eigen kracht naar de kiezer, de liberalen doen dat onder de naam ACTIE.

Opvallendste figuur in het schepencollege was Bram Degrieck. Begonnen onder de vleugels van CD&VPlus, maar nu onafhankelijk, startte hij zijn schepencarrière vanuit de oppositie. Een zelden geziene stunt, die enkel mogelijk was door de zware onderlinge verdeeldheid in het toenmalige liberale kamp.

Degrieck bleef schepen van toerisme in de nieuwe ploeg van Ann Vanheste. Maar toen DAS en CD&VPlus besloten om hun kartel in stand te houden, was dat voor Degrieck een brug te ver. Hij besloot zijn eigen weg te gaan met de beweging het Plan - B.

Een samenwerking met de huidige bewindsploeg zit er wellicht niet in, nu hij zijn collega’s schepenen een trap onder de kont gaf. Volgens hem was een procedure rond de aanstelling van een Algemeen Directeur onwettelijk.

Wie doet het met wie?

Misschien is een coalitie wel mogelijk met de N-VA van Cindy Verbrugge - bekend om haar eindeloze reeks vragen in de gemeenteraad. Ze werkt al jaren op het kabinet van Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Of wie weet, een coalitie met ACTIE? De liberale beweging van lijsttrekker Wim Janssens pakt geregeld uit met goed onderbouwde dossiers. Ondermeer sterrenchef Stéphane Buyens van restaurant Le Fox staat op de lijst.

Hoe dan ook: het voorgeschotelde menu ziet er dit keer anders uit voor de kiezers van De Panne en Adinkerke. Benieuwd wat de pot schaft.

Meest gelezen