Wat staat er op het spel in Deerlijk?

De voorbije decennia was politiek in Deerlijk vrij eenvoudig: je had de lijst van de CD&V die de burgemeester leverde en de lakens uitdeelde. Burgemeester Claude Croes (44) staat nu al 14 jaar aan het hoofd van de gemeente en hoopt er nog eens zes jaar bij te doen.

Veel struikelblokken voor CD&V om als sterkste partij uit de verkiezingen te komen zijn er niet echt. Maar een volstrekte meerderheid zoals in 2006 en 2012 wordt een andere zaak. In 2012 verloor CD&V al eens 4 zetels en bleef het steken op 11 van de 21 zitjes. Toen werd gekozen om Deerlijk te besturen zonder coalitiepartner. Na 14 oktober wordt dit bijna zeker een ander verhaal, verwachten de meeste waarnemers.

Wie niet groot is, moet samenwerken


Als één van de kleinere gemeenten in Vlaanderen qua oppervlakte en bevolking (Bijna 17km2 en amper 12.000 inwoners) zit Deerlijk geprangd tussen Waregem aan de ene kant en Harelbeke en Kortrijk aan de andere kant. Samenwerkingsverbanden (zoals de brandweerkazerne en het zwembad) dringen zich op, maar dat hoeft geen negatief verhaal te zijn. Verder vormen de mobiliteit en vooral de verkeersveiligheid hete hangijzers. Een kruispunt aan de N36 vormt één van de 22 Vlaamse zwarte punten met dodelijke slachtoffers. De fietsbrug over de N36 is hier een rechtstreeks gevolg van. Volgens een enquête van Unizo is een facelift van de dorpskern ook broodnodig.

Wie doet het met wie?


CD&V heeft de volledige lijst al voorgesteld en er zijn geen grote verrassingen. Claude Croes trekt de lijst en de leden van het huidig schepencollege bezetten de 3 plaatsen achter hem. Eerste schepen Ann Accou en OCMW-voorzitter Kaat Olivier nemen niet meer deel.

Uitdagers voor CD&V worden N-VA (nu 4 zetels), Open VLD (3) en Deerlijk², een open lijst rond SP.A en ex-CD&V’er Frans Kemseke. Na zes jaar oppositie is hun ambitie duidelijk: meer stemmen en zetels halen om de volstrekte meerderheid van de CD&V te breken.

Bert Schelfhout (33) trekt de Open VLD-lijst en is meteen burgemeesterskandidaat. Voor hen mag Deerlijk meer investeren en is er op vlak van nieuwe projecten te weinig gebeurd. N-VA heeft met Dirk Demeurie (61) een vaste waarde in de politiek, iemand die in de jaren tachtig al met beide voeten in de politiek stond bij de toenmalige Volksunie. ‘Goed denken, meer durven, beter doen’ wordt de slogan van N-VA. Meer dan vier zetels halen is de opdracht.

Uiteindelijk is het afwachten of Deerlijk² veel potten breekt de komende verkiezingen. Tundie D’hont (SP.A) en Frans Kemseke staan op plaats 1 en 2. Zij willen meer aandacht voor senioren, mobiliteit, verdoken armoede en een beter financieel beleid.

Trouwen met Anzegem?


Uitsmijter voor de komende verkiezingen is ook nu weer Durf. Luk Schelfhout, vader van de Open VLD’er Bert Schelfhout, gaat voor een fusie met Anzegem. “We bouwen al samen een brandweerkazerne en een zwembad”. In 2012 kwam Durf ook op, toen haalde ze 135 of 1,5 procent van het aantal stemmen.

Burgemeester Claude Croes heeft al laten weten dat een fusieverhaal met Anzegem te vroeg komt en wat hem betreft zeker niet voor de komende legislatuur gepland is. Dat hij opnieuw voluit voor de burgemeesterssjerp gaat, is geen geheim.

 

Meest gelezen