Wat staat er op het spel in Gooik?

Wie kan huidig burgemeester Michel Doomst (CD&V) iets in de weg leggen? Dat wordt de grote vraag voor de komende verkiezingen. Doomst is al 30 jaar burgemeester van de Pajotse gemeente. De grootste concurrent van de christendemocraten was Open VLD. Maar de voorbije jaren rommelde het binnen de liberale partij. Enkele misnoegde leden stichtten hun eigen partij Forza Azura op. 

De verkeersproblematiek is de grootste bekommernis van veel inwoners. Vooral op de verbindingswegen naar de verschillende deelgemeenten hebben omwonenden last van laagvliegers. Het gemeentebestuur onderzoekt of de installatie van trajectcontroles een mogelijkheid is. De volgende bestuursploeg zal zeker de knoop moeten doorhakken en beslissen hoeveel geld er wordt uitgegeven aan extra snelheidscontroles.

Ook de herinrichting van de dorpskern van Gooik zorgde voor heel wat beroering. Het gemeentebestuur stelde onlangs haar plannen voor om het centrum verkeersluwer te maken. Ook zouden parkeerplaatsen sneuvelen. In de plaats komt een stukje groen en een groot plein. Handelaars reageren lauw op de plannen en vrezen dat ze klanten zullen verliezen.

Naast die twee problematieken is er nog de uitbreiding van de sportinfrastructuur. Op de voormalige terreinen van Verbroedering Strijland komt een kunstgrasveld voor de verschillende sportverenigingen. Ook de kerkgebouwen vertonen gebreken. De kerken van Leerbeek en Gooik zijn dringend toe aan een grondige renovatie.

Een bijzonder mooi en opvallend project wordt dan weer het plattelandscentrum Paddenbroek. Een oude boomgaard werd opnieuw aangelegd en met Europese steun wordt er een gloednieuw bezoekerscentrum gebouwd.

Wie doet het met wie?


Burgemeester Michel Doomst blijft razend populair in ‘zijn’ Parel van het Pajottenland. CD&V behaalde in 2012 13 zetels – goed voor 55 procent van de stemmen. In oktober wil burgemeester Doomst nog een overwinning binnenrijven. Hij is de kopman voor de christendemocraten. Grote vraag blijft of Doomst zijn absolute meerderheid kan behouden. Komen er nog wat stemmen bij of brokkelt het CD&V-bastion af? De kans is echter klein dat Doomst zijn burgemeesterssjerp in oktober zal moeten afgeven.

Versnipperde oppositie


Wie de grote concurrent wordt van CD&V, blijft nog een vraagteken.
Open VLD kwam niet ongehavend doorheen de voorbije legislatuur. Enkele partijleden stapten boos op en richtten prompt een eigen partij op: Forza Azura. Donald Stockmans wordt naar voren geschoven als lijsttrekker van de nieuwe partij.  
N-VA behaalde in 2012 vier zetels. De partij wil een stapje vooruit zetten en wat meer tegengewicht brengen.
Sp.a kiest voor Lieven Boelaert als lijsttrekker. Vlaams Belang hoopt met Isabelle Pierreux te scoren. 
Tot slot zal Groen Pajottenland voor het eerst deelnemen in Gooik. Met Alwin Loeckx probeert de partij een gooi te doen naar een zetel.

Meest gelezen