Wat staat er op het spel in Haacht?

In Haacht is burgemeester Steven Swiggers (Open VLD) kandidaat om zichzelf op te volgen. Als bottleneck naar Brussel kreunt de gemeente onder het doorgaand verkeer. Maar de meeste van die dossiers vinden alleen op Vlaams niveau een oplossing. De vliegtuigen die via de route ‘Leuven Rechtdoor’ naar de nationale luchthaven vliegen, wegen ook op de rust in Haacht.

 

Zoals elders speelt mobiliteit een belangrijke rol in de volgende verkiezingen. Haacht is een doorgangsgemeente naar Brussel met snelheidsproblemen en sluipverkeer als gevolg. De gemeente beseft dat samenwerking met buurgemeentes cruciaal is. Zeker omdat de Vlaamse overheid geen geld vrijmaakt om de stationsomgeving aan te pakken.  Dat is een bottle-neck en een kanker op het vlak van ruimtelijke ordening, die samen met Boortmeerbeek, het Agentschap Wegen en Verkeer en de NMBS moet worden aangepakt. Al decennia lang zijn er daar plannen voor een brug over een van de drukste spoorlijnen van het land. Maar het geld blijft uit en de files worden er elk jaar langer. Verder is er vraag naar een rotonde op het kruispunt van de Keerbergsesteenweg en de Zoellaan om de files daar aan te pakken. 

De ontsluiting van de industriezone Hambos door een nieuwe weg, met als doel de kernen van Tildonk en Wespelaar te ontlasten stuitten al verschillende keren op protest van de bevolking. Daardoor liepen die werken vertraging op. De keerzijde van de medaille is dat beide kernen en ook de lokale Sint-Angelaschool kreunen onder het zwaar verkeer.

Sportcentrum Den Dijk breidt begin volgend jaar uit met een multifunctionele zaal waarin zowel gesport als gefuifd zal kunnen worden. Dat is dan weer een goeie zaak voor heel wat jeugd-, sport- en culturele verenigingen.

Fietsen en duurzame energie

De gemeente beschikt over een fietspadenplan om stelstelmatig de fietsinfrastructuur te verbeteren met fietssuggestiestroken, heraanleg van fietspaden en nieuwe fietspaden.
Groen waakt in de meerderheid ook over duurzaamheid. En zo speelt Haacht een voortrekkersrol in de aankoop van groene energie, in een lichtplan waarbij  natriumlampen worden vervangen door LED, in een vergroening van het wagenpark via aankoop elektrische en CNG-voertuigen en laadpalen voor elektrische voertuigen.

 

Wie doet het met wie?

Steven Swiggers nam nog maar begin 2016 de fakkel over van zijn voorganger en is bereid om zichzelf op te volgen. Zijn Open VLD is de sterkste fractie en vormt met kleine broertjes SP.A en Groen een riante meerderheid.
SP.A werd recent geconfronteerd met een interne machtsstrijd. Gevolg was dat schepen en cultuurpaus Mark Feyaerts overstapte naar N-VA. Of die partij daarvan kan profiteren is onduidelijk.
N-VA behaalde zes jaar geleden zes zetels maar houdt er daar na interne twisten nog maar vier van over. 
CD&V viel vorige keer uit de boot maar wist onlangs te scoren met haar bevraging van de bevolking. Mobiliteit en zorg staan bij hen centraal.

Meest gelezen