Wat staat er op het spel in Halle?

Burgervader van dienst is al 24 jaar Dirk Pieters van CD&V. Hij heeft momenteel met SP.A. en Open VLD een klassieke tripartite. Zo wordt de grootste partij van Halle, de N-VA, uit de meerderheid gehouden. Het is dus niet enkel het jaarlijkse carnaval dat voor spektakel zorgt in Halle, ook de gemeenteraadsverkiezingen en de coalitievormingen beloven er uiterst spannend te worden.

Halle is de jongste jaren grondig vernieuwd. De Basiliekstraat werd gerenoveerd, verschillende straten in het handelscentrum zijn autovrij gemaakt, de Basiliek zelf werd ook gerestaureerd en het langverwachte zwembad is een feit. Ook werd er volop geïnvesteerd in een fietsvriendelijker beleid en in nieuwe parken, bossen en speeltuinen. In alle deelgemeenten zijn maatregelen genomen tegen wateroverlast.

Maar er is zeker ook nog veel werk aan de winkel in Halle. Letterlijk dan want door de werken aan de Basiliekstraat, kampt Halle met veel leegstand. Grote ketens zoals Torfs zijn naar de rand getrokken. Open VLD wil van dit probleem hét actiepunt van de nieuwe meerderheid maken door een premiesysteem in te voeren.

Daarnaast is er zeker ook nog werk op vlak van mobiliteit. De vele files in en rond de stad zorgen voor frustraties. Zeker de files rond het station. Daar is ook een parkeerprobleem. De stad kijkt voor een oplossing deels naar Vlaanderen. Want de A8 zou dringend moeten worden aangepakt. Ook de verstedelijking van Halle houdt een deel van de bevolking wakker. De stad is op weg naar de kaap van 40.000 inwoners en barst dus uit haar voegen. Heel wat inwoners maken zich zorgen of hun stad in de toekomst nog wel leefbaar zal zijn. Het nieuwe bestuur zal hen gerust moeten stellen.

Wie doet het met wie?


CD&V, SP.A. en Open VLD hebben samen de leiding in Halle met 18 van de 31 zetels. De grootste partij is nochtans N-VA met 12 zetels. De meerderheid heeft dan ook de bijnaam ‘coalitie van de verliezers’.
Vlaams Belang, Groen en UF hebben elk één zetel. 

Burgemeester Dirk Pieters van CD&V wil graag opnieuw burgemeester van Halle worden. Als dat lukt, zal hij meer dan 30 jaar de Halse sjerp dragen. Maar z’n partij heeft een stevige concurrent aan N-VA. Die partij won in 2012 ook al de gemeenteraadsverkiezingen door bijna 30% van de stemmen te verzamelen. Hét stemmenkanon van die verkiezingen was Mark Demesmaeker met meer dan 4.000 voorkeursstemmen. Demesmaeker moet nu omwille van gezondsheidsredenen de fakkel doorgeven aan leerkracht en OCMW-raadslid Jeroen Hofmans. De vraag is of die evenveel kiezers kan overtuigen. 

In de boksring voor de burgemeesterssjerp staan CD&V en N-VA dus opnieuw tegenover elkaar. Belangrijker dan de vraag wie het meeste kiezers haalt, is de vraag met wie de andere partijen in zee willen gaan.
Voor SP.A. gaat schepen Mark Snoeck opnieuw de lijst trekken. De partij zat voor het eerst sinds 1988 in de meerderheid en wil ook na oktober opnieuw besturen. Of dat met dezelfde partijen moet, laten ze in het midden.

Ook Open VLD hoopt deel uit te maken van het volgende bestuur. Hun kopman is schepen Marc Picalausa. Bij Groen trekt Bram Vandenbroecke de lijst. André Gorgon is nieuw bij Vlaams Belang en mag meteen de lijst trekken.

Het is ook afwachten hoe twee nieuwe burgerinitiatieven zullen scoren. Halle 2019 is een initiatief van gewezen centrum-manager Yves Demanet. Hij neemt de leefbaarheid van de binnenstad ter harte en wil vooral een ander beleid op vlak van ruimtelijke ordening. Zo veroordeelt Demanet zonder blikken of blozen het project voor de Zuidbrug, een project dat hij achterhaald en onnodig vindt.

BVB
is dan weer de burgerbeweging van Jo Lories, cafébaas en onafhankelijk gemeenteraadslid nadat hij in de loop van de legislatuur de N-VA verliet. Hij wil met een positief verhaal naar de kiezer trekken en komaf maken met de politieke spelletjes tussen meerderheid en oppositie. 

Meest gelezen