Wat staat er op het spel in Hamont-Achel?

Dat er dit jaar verkiezingen zijn voor het stadsbestuur van Hamont-Achel is op zich al nieuws. In het voorjaar van 2017 leek de stad immers af te stevenen op een fusie met Neerpelt en Overpelt, maar dat verhaal ging uiteindelijk toch niet door. De verkiezingen worden wellicht een tweestrijd tussen CD&V (10 zetels) en PRO (9 zetels) met oud-partijgenoten Theo Schuurmans (CD&V) en Rik Rijcken (PRO Hamont-Achel) als hoofdrolspelers. En het spel wordt hard gespeeld.

Een zaak van belangenvermenging over bepaalde gronden bracht burgemeester Schuurmans van CD&V eventjes in diskrediet, maar die reageerde dan zelf met een procedure tegen laster en eerroof. Ook schepen Ria Nijs van CD&V lag om dezelfde reden een keer onder vuur. Het toont aan dat oppositiepartijen PRO Hamont-Achel en N-VA met geslepen messen naar de verkiezingen trekken. Schuurmans voelt zich bij momenten persoonlijk aangevallen en verwacht een verkiezingscampagne op het scherpst van de snee. Mogelijk wordt het een millimetersprint richting sjerp. 

Realisaties

De stad is vooral tevreden over de plannen op lange termijn voor De Wal en het Masterplan voor het centrum van Hamont. Eén van de speerpunten wordt de link tussen de historische kern, de Wal en het Stadspark met aandacht voor het groene kader van de Wal. Tijdens het uitwerken van het plan lanceerde PRO Hamont-Achel een eigen visie in een folder, die viel bij in alle inwoners in de bus. De partij vond  dat het te lang duurde voor er een beslissing werd genomen. Het symboliseert de rol van luis in de pels die PRO de afgelopen zes jaar heeft gespeeld.

Over de grens

Verder heeft de stad geïnvesteerd in het Huis van het Kind, en is de stad gaan samenwerken met Nederlandse gemeenten rond buurtpreventie en het Natuurpark De Groote Heide en het Grensgebied De Kempen. Hamont-Achel kijkt dus niet alleen naar Limburg, maar ook over de grens om samen te werken. En nu de spoorlijn Mol-Hamont uitgerust wordt met elektrische bovenleidingen, kijkt men wederom richting de noorderburen. Schuurmans droomt zelf ook van een rechtstreekse treinverbinding naar Brussel, wat voor veel pendelaars uit zijn stad een godsgeschenk zou zijn.

Parels van Hamont-Achel

Een belangrijk thema de afgelopen maanden was erfgoed. Toen met de Laathoeve “de laatste parel van Achel” instortte is het hoog tijd dat de stad het beheer herbekijkt. Schuurmans liet al weten dat de beste bescherming volgens hem een nieuwe invulling is. PRO Hamont-Achel stelt voor om daarvoor samen te werken met andere gemeenten in Noord-Limburg. De Achelse Kluis, een grote toeristische troef van Hamont-Achel, wordt na overleg van de gemeente met de paters een ontwenningscentrum van de leefgemeenschap Fazenda de Esperanca. De brouwerij, cafetaria en winkels blijven met zekerheid open. 

Meest gelezen