Wat staat er op het spel in Heers?

Heers is traditioneel een van de rustige gemeenten in Haspengouw, maar de afgelopen jaren is het politieke klimaat er danig verscherpt. Het kwam geregeld tot aanvaringen en ruzies, waardoor de meerderheid eigenlijk is geëindigd als minderheid. Het is afwachten wat de gevolgen hiervan zijn op 14 oktober. 

Oorspronkelijk vormden DUMONT, Open VLD en N-VA een vrij comfortabele meerderheid in Heers. Maar vorig jaar stapte de N-VA eruit omdat ze zich niet langer in het beleid kon vinden. Daaraan gingen naar verluidt scheldpartijen en zelfs bedreigingen in het schepencollege vooraf. De meerderheid had op dat moment nog één zetel op overschot. Maar eind vorig jaar begon het te rommelen binnen lijst DUMONT, ex-schepen Charly Vanandroye stapte eruit en ging als onafhankelijke in de gemeenteraad zitten. Zo kwam de meerderheid ... in de minderheid.

Ook in de aanloop naar de verkiezingen komt er een hertekening. Zo gaan de resterende meerderheidspartijen Dumont en Open VLD samen als VLDUMONT en mikt met Kristof Pirard opnieuw op de sjerp.  Huidig burgemeester Henri Dumont is geen kandidaat meer om zichzelf op te volgen. De SP.A vormt samen met onafhankelijken - onder wie ex-schepen Vanandroye - de nieuwe lijst Hecht. CD&V en N-VA hopen opnieuw in de meerderheid te geraken. Opvallend bij CD&V is dat oud-burgemeester Kindermans de lijst duwt. De spanningen en conflicten van de afgelopen jaren tussen partijen en politici laten nog hun sporen na, en niet iedereen wil met iedereen in het politieke bed. Maar dure eden blijken op verkiezingsavond wel eens vaker minder duurzaam te zijn.

Plattelandsgemeente

Heers kent de typische problemen van een plattelandsgemeente zoals weinig winkels, weinig uitstraling voor de jeugd, maar ook toenemende kansarmoede. De gemeente organiseert zelf wel heel wat activiteiten voor de jeugd, maar ontneemt daarmee volgens de oppositie het initiatief aan diezelfde jeugd. Ook verwijten CD&V en N-VA het college dat het middelen voor de bestrijding van kinderarmoede gebruikt voor populaire activiteiten in plaats van het probleem bij de wortel aan te pakken. Maar de meerderheid vindt dat ze wel degelijk een goede kinder- en jeugdwerking op poten heeft gezet.

Fusie onvermijdelijk

Daarnaast is de gemeente toe aan een nieuw recyclagepark, al dan niet uitgebaat door Limburg.net. Alle partijen in Heers beseffen ook dat een fusie op termijn niet te vermijden is voor een plattelandsgemeente die alsmaar moeilijker alleen alle taken aankan. Daarbij zijn ze het er ook over eens dat een fusie met een stad - Sint-Truiden of Tongeren - nefast zou zijn en dat samengaan met één of meer plattelandsgemeenten de enige uitweg is.

Meest gelezen