Wat staat er op het spel in Herent?

De inwoners van Herent hebben nog maar sinds februari een nieuwe burgemeester: Astrid Pollers van N-VA. Zij nam de sjerp over van haar partijgenoot Marleen Schouteden. Schouteden was hét stemmenkanon bij de vorige verkiezingen en werd zo de eerste vrouwelijke burgemeester van Herent. Nu leidt partijgenoot Pollers de coalitie die N-VA heeft met CD&V en SP.A. Pollers wil graag haar net begonnen werk verder zetten na de gemeenteraadsverkiezingen. De vraag is of dat zal lukken want ze wordt door heel wat andere lijsttrekkers uitgedaagd.

Het bestuur hield de afgelopen jaren het budget goed in het oog en wist zo de schuldenberg met een derde te verkleinen. Een ander belangrijk actiepunt is het voorzien van genoeg betaalbare woningen voor jonge gezinnen. De gemeente zet daarvoor in op het ombouwen van huizen naar appartementen en op het realiseren van nieuwe verkavelingen. Maar ondanks al die maatregelen, blijven de woonprijzen hoog in Herent.  

Bij haar aanstelling in januari beloofde Astrid Pollers ook werk te maken van een verkeersveiliger Herent. Er is op dit vlak al wat vooruitgang geboekt, maar er is zeker nog werk aan de winkel voor het volgende gemeentebestuur. Zo willen buurtbewoners van de Bosstraat dat er een duurzame oplossing komt voor het vele vrachtverkeer in hun straat en wachten verschillende straten nog op een renovatie.

Sport en spel

Een dossier dat al een tijdje aansleept, is de bouw van een nieuwe sporthal met aparte gymhal. Onlangs kwam het verlossende nieuws dat Herent een subsidie van meer dan 1 miljoen euro krijgt van Vlaanderen om dat sportcentrum met een BMX-piste en twee beachvolleybalterreinen te bouwen. Het nieuwe sportcentrum zal trouwens de naam dragen van topschaatser Bart Swings. Als alle vergunningen in orde zijn, kan de bouw van het sportcomplex volgend jaar starten. Het complex zou dan tegen 2020 klaar moeten zijn.

Maar een sporthal is voor veel inwoners nog niet voldoende. Zij willen ook graag een zwembad, al dan niet in samenwerking met de gemeenten Kampenhout en Haacht. Voor dat zwembad loopt er een online petitie met meer dan 700 handtekeningen. De vraag is of het volgende gemeentebestuur die wens in vervulling zal laten gaan.

Wie doet het met wie?

17 jaar lang was Willy Kuijpers (VU/N-VA) de rots in de Herentse branding. In 2012 hield hij het voor bekeken. Toch werd N-VA opnieuw de grote winnaar met 26% van de stemmen en nam Marleen Schouteden het roer over. Samen met CD&V en SP.A werd een coalitie gevormd goed voor 18 van de 27 zetels. In de oppositie zitten ook drie partijen: Open VLD, Groen en Herent21.

De lijst van N-VA wordt getrokken door Astrid Pollers, die Schouteden als burgemeester opvolgde. Midden augustus verraste N-VA vriend en vijand met de aankondiging dat oudgediende Willy Kuijpers opnieuw op de lijst staat. De 81-jarige oud-burgemeester staat op de voorlaatste plaats, net voor die andere oud-burgemeester Marleen Schouteden.

Astrid Pollers wordt voor de sjerp uitgedaagd door schepen Philippe Scheys van CD&V en schepen Arlette Caes van SP.A. Jan Schelstraete trekt de lijst voor Open VLD en Groen hoopt te scoren met de directeur van Vélo, Jos Vandikkelen.

Meest gelezen