Wat staat er op het spel in Herk-de-Stad?

Volgt Bart Guyters (CD&V) zichzelf op als burgemeester van Herk-de-Stad? Hij was in ieder geval een grote verrassing bij de vorige verkiezingen. Gruyters haalde toen de pers omdat hij de burgemeesterssjerp kreeg terwijl hij maar weinig voorkeurstemmen had binnengehaald (395). Maar liefst 20 mensen deden beter. Het was ook het einde van een tijdperk voor SP.A in de stad. Want CD&V, Open VLD en N-VA NIEUW kegelden in 2012 SP.A uit het bestuur.

Het huidige bestuur vindt dat het in elk geval een aantal pluimen op zijn hoed kan steken. Zo werd er de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in cultuur. Het alternatieve festival Rock Herk kreeg financiering van de gemeente en sociaal-cultureel centrum De Markthallen werd gerenoveerd. Beiden trekken mensen aan vanuit Herk zelf, maar ook ver daarbuiten en ze zetten de stad dus stevig op de kaart.

Het OCMW werd ook hervormd, waardoor de kosten voor de inwoners gedaald zijn. En door de politiefusie tot Limburg Regio Hoofdstad is er een efficiëntie-oefening doorgevoerd in de politiediensten. Het leegstaande politiegebouw wordt overgenomen en ingericht als gemeentehuis.

Ook de dorpskernen van Donk en Berbroek werden aangepakt en het centrum van Herk werd opgefrist en aantrekkelijker gemaakt.

Weinig handel

Maar op vlak van de lokale handel is nog wat werk aan de winkel. Er werden plannen gemaakt om de handel in het centrum een boost te geven. Zo komen er extra parkeerplaatsen bij, en wordt de Markt minder afgesloten. Maar voorlopig blijft het erg rustig op het gebied van de handel en de horeca. Het wordt zeker een van de uitdagingen voor het volgende stadsbestuur. 

De stad mag dan al heel wat troeven hebben voor jonge gezinnen -er zijn veel scholen, er is een mooi park en het Schulensmeer zorgt voor heel wat recreatieve mogelijkheden-, toch vinden sommigen dat de stad nog meer initiatieven moet nemen om jonge mensen en gezinnen aan te trekken

En dan is er nog de grote onvrede over de verhuizing van het revalidatiecentrum Sint-Ursula naar Hasselt. In het ontwerp van het nieuwe ziekenhuis in Hasselt zal het revalidatiecentrum worden opgenomen. De zorg centraliseren in het nieuwe ziekenhuis is gewoon veel logischer, wordt er geredeneerd. De patiënten kunnen na een ziekenhuisopname blijven om verder te revalideren. Maar door die verhuis verdwijnt op termijn een vaste waarde in Herk, en de burgemeester heeft die verhuis niet kunnen tegenhouden...

Wie doet het met wie?

Bij de vorige verkiezingen werd SP.A na 30 jaar uit het bestuur geknikkerd, door de coalitie CD&V, Open VLD en N-VA NIEUW. CD&V - de kleinste partij - kreeg toen de sjerp in handen. Maar willen zij nog samen met elkaar door?

Karolien Grosemans van N-VA staat ook alvast te popelen als kandidaat-burgemeester. Zij is nu OCMW-voorzitter en schepen van Sociale Zaken, maar is ook nationaal actief in de politiek als volksvertegenwoordiger in de Kamer. Zij vindt dat Herk-de-Stad best meer ambitie mag tonen, en op die manier nieuwe inwoners kan aantrekken.

SP.A kreeg dan weer met een interne strijd te kampen en brokkelde intussen uiteen. Met als resultaat 'Helemaal Herk-de-Stad': als burgerbeweging een onafhankelijke partij. Het wil volop inzetten op het fietsbeleid, met minder auto's in het centrum en een uitbreiding van het fietsroutenetwerk. Herk heeft nu ook een grijs imago en kan best ook meer schitteren op toeristisch vlak. En de sportsite van de stad zou volgens "Helemaal Herk-de-Stad" een heuse sportcampus kunnen worden. Ex-burgemeester Danny Pauly had zich bij Helemaal Herk-de-Stad aangesloten, maar heeft intussen laten weten dat hij niet meer zal opkomen bij de verkiezingen.

Krijgt Bert Moyaers van de SP.A Herk-de-Stad toch weer op de been? Hij pleit alvast voor een gezonde gemeente met een gezond financieel beleid, dat zich inzet voor milieu, sport, verenigingen en infrastructuur.

Op 14 oktober kennen we het verdict van de kiezer... 

Meest gelezen