Wat staat er op het spel in Holsbeek?

Mag burgemeester Hans Eyssen met zijn CD&V voor de vierde opeenvolgende keer de burgemeesterssjerp ombinden? Of wordt zijn rijk bedreigd door de N-VA of de nieuwe partij ‘Holsbeek beweegt’? En wat doen Groen en SP.A die in 2012 electoraal evenveel wogen? De kiesstrijd in Holsbeek belooft interessant te worden en zou een wel erg versnipperd politiek landschap kunnen opleveren.

Holsbeek heeft er een rustige legislatuur opzitten. De fusie van enkele voetbalploegen en de plannen voor nieuwe voetbalvelden zorgden politiek voor het meeste ophef. Zo wou de meerderheid een nieuwe sportsite aan de Bruul, maar die plannen belandden in de ijskast omdat twee CD&V-raadsleden tegen stemden. Meteen stapten de twee uit de partij om even later mee aan de wieg te staan van ‘Holsbeek Beweegt’, de partij van lijsttrekker en voormalig CD&V-schepen Achille Claes. Die nam in 2010 ontslag als schepen na een veroordeling voor belangenvermenging, maar probeert het nu opnieuw. Ook N-VA zag de plannen rond de nieuwe sportterreinen niet zitten. Twee grote sportsites voor een gemeente met 10.000 inwoners lijkt de partij te veel. Toch gaat de N-VA van Holsbeek niet zonder zorgen naar de kiezer want drie van de vier gemeenteraadsleden stapten op uit onvrede.

Vluchtelingen, wegenwerken en een kerststal


De komst van een opvangcentrum voor vluchtelingen in het voormalige Formule 1-hotel verliep zonder grote ophef en incidenten. Het was een kerststal die eind 2016 Holsbeek in het nationale nieuws bracht. Groen-schepen Annelies Vander Bracht vond dat de kerststal niet in het  gemeentehuis thuis hoorde omdat dat de neutraliteit zou schaden. Maar dat leverde haar een storm van kritiek en verontwaardiging op in de eigen gemeente en ver daarbuiten. En dus kwam de kerststal terug en daarmee was het incident gesloten.

Intussen werkte de gemeente verder aan het veiliger maken van haar wegen. Zo werden de belangrijkste verbindingswegen aangepakt en kwamen er ook fietspaden langs die wegen. De werken in Nieuwrode werden een tijd uitgesteld omdat de gemeente geen betaalbare aannemer vond die alles kon afwerken voor de verkiezingen. Intussen zijn de werken gestart, een eerste fase zou in oktober moeten klaar zijn.

Holsbeek scoorde de afgelopen jaren met het nieuwe crematorium dat in 2013 geopend werd. Het nieuwe complex kreeg verschillende architectuurprijzen. Maar een ander monument in Holsbeek blijft verkommeren. Het kasteel van Horst ging begin 2017 dicht omdat er stabiliteitsproblemen zijn. Zowat alle partijen in Holsbeek zijn het erover eens dat er dringend iets moet gebeuren, maar de sleutel ligt bij de Vlaamse overheid, die toch erg veel tijd nodig heeft om een plan van aanpak uit te werken.

Wie doet het met wie?


Na de vorige verkiezingen moest de CD&V Groen en SP.A betrekken bij het bestuur om de burgemeesterssjerp van Hans Eyssen te behouden. Ook nu ambieert Eyssen het burgemeesterschap, al wil hij zich in de loop van de legislatuur laten opvolgen door Bram Van Baelen. Vraag is natuurlijk of hij er opnieuw in slaagt om een meerderheid te vormen.
De versnippering dreigt door de komst van de nieuwe partij ‘Holsbeek beweegt’.

Het is ook uitkijken wat N-VA met de nieuwe lijsttrekker Jo Van Mechelen doet, na de problemen die de partij de afgelopen legislatuur had in eigen rangen.

SP.A
trekt met schepen Dimitri Casteleyn voorop naar de kiezer. De partij pleit onder meer voor een school dicht bij huis voor alle kinderen tot 12 jaar.

Voor Groen is huidig gemeenteraadslid Herman Theys het kopstuk. Uittredend schepen Annelies Vander Bracht staat op de tweede plaats.

Ook Open VLD dingt naar de gunst van de kiezer. De partij heeft momenteel 4 zetels in de gemeenteraad. Lijsttrekker is Anne Van Goidsenhoven, huidig fractieleider in de gemeenteraad. Zij werd vorige keer net niet de stemmenkampioen in de gemeente. Haar vader, René Van Goidsenhoven, was van 1982 tot 2000 burgemeester van Holsbeek. 

Meest gelezen