Wat staat er op het spel in Kampenhout?

Kampenhout is een gemeente in Midden-Brabant. Vanuit Kampenhout ben je relatief snel in Leuven, Mechelen of Brussel. De gemeente is dan ook populair als woonplaats, zeker bij projectontwikkelaars. Maar die centrale ligging zorgt ook voor veel verkeer. Veiligheid en mobiliteit blijven een probleem, waar de gemeente niet alleen een antwoord kan op bieden. De plannen voor de bouw van een verbrandingsoven werden tijdens deze legislatuur definitief opgeborgen.

Na de vorige verkiezingen werd de Open VLD in Kampenhout aan de kant gezet door CD&V en geruild voor de N-VA. Kris Leaerts, die er al zes jaar had opzitten als schepen, werd de nieuwe burgemeester. Zijn ploeg verhoogde de belastingen om de gemeentekas in evenwicht te brengen en om te investeren in gemeenschapsvoorzieningen.

De nieuwe meerderheid renoveerde bijvoorbeeld de sporthal in Kampenhout centrum. De scholen werden uitgerust met Kiss & Ride-zones. De grote en kleine pastorie werden gerestaureerd en in De Boerderij komen een cultuurzaal, het witloofmuseum en het Brabants Centrum voor muziektraditie.

Cameratoezicht

Integrale veiligheid is een stokpaardje van coalitiepartner N-VA. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de gemeente ANPR-camera’s kreeg en dat er enkele BIN’s (Buurt Informatie Netwerken) bijkwamen. De lokale politie voert een intense strijd tegen inbraken, want Kampenhout is goed bereikbaar en daardoor populair bij rondtrekkende dievenbendes.

De mobiliteit blijft in Kampenhout een probleem. Met de verkoop van de veiling komt er op Kampenhout-Sas nog een mini-winkelcentrum bij, dat voor bijkomende verkeershinder kan zorgen. Burgemeester Kris Leaerts had er graag een zwembad gezien, maar vond niet genoeg steun bij de buurgemeenten voor de realisatie ervan. Haacht, Boortmeerbeek en Herent werden uitgenodigd om te participeren. Maar die haakten af tot alleen nog Haacht enige vorm van interesse had.  

De inplanting van een verbrandingsoven in Kampenhout-sas is na jaren van juridische strijd definitief van de baan en kan geen rol meer spelen in de verkiezingen.

Wie doet het met wie?

Burgemeester Kris Leaerts is kandidaat om zichzelf op te volgen.  Hij komt op aan het hoofd van Team Burgemeester, dat is de nieuwe naam van de lokale CD&V. Het is een verruimde lijst met heel wat jonge kandidaten.
Open VLD heeft met lijsttrekker Gwenny Devroe een sterkhouder. De partij haalde met Kelly Fillet, dochter van oud-burgemeester Fillet van buurgemeente Haacht een opvallende kandidaat binnen.
De N-VA brengt haar twee schepenen Rudi Van Ingelgom en Marleen van de Wiele in stelling als lijsttrekkers.
Ook Groen komt in Kampenhout op met een volledige lijst. Op die lijst, getrokken door Wim Vanhaverbeke, staan opvallend veel jonge mensen. Vlaams Belang heeft in de huidige gemeenteraad één zetel. Maar het is nog niet bekend of de partij bij deze verkiezingen opkomt.

Meest gelezen