Wat staat er op het spel in Kaprijke?

Het wordt eenvoudig voor de kiezer in Kaprijke, maar wel spannend. Er zijn maar twee opties. Ofwel ben je tevreden, en wil je dat het huidig bestuur voortdoet: dan kies je voor Samen, het kartel van burgemeester Filip Gijssels. Ofwel vind je de huidige gang van zaken maar niets, en kies je voor verandering: het verenigd kartel van de oppositiepartijen.

In 2012 haalde Samen, het kartel van burgemeester Filip Gijssels, 46,5 procent van de stemmen. Daarmee haalde de groep de absolute meerderheid binnen. CD&V en N-VA hadden elk vier zetels, en Samen haalde er negen. Groen haalde wel bijna acht procent van de stemmen, maar dat was net niet genoeg voor een zetel.

Wat met de huidige meerderheid?

Bij Samen blijft burgemeester Filip Gijssels de vertrouwde kopman. Hij was zes jaar geleden de absolute stemmenkampioen, die als enige boven de kaap van duizend stemmen geraakte. Met de absolute meerderheid van zijn kartel, zou hij misschien in een comfortabele positie kunnen zitten, maar de tegenstanders bundelen de krachten, en zetten hem misschien wel op de wip. Zeker omdat burgemeester Gijssels twee zetelende schepenen ziet opstappen. Die kiezen voor een carrière buiten de politiek. Toch houdt Samen nog de meeste bekende koppen over. Afwachten of dat genoeg zal zijn.

De uitdagers

CD&V, N-VA en Groen gooien zich voor het eerst samen op een lijst, aangevuld met enkele onafhankelijken. Het kartel heet ‘CD&V, N-VA, Groen en Onafhankelijken’. Dat mag dan wel een draak van een naam zijn, hij is wel duidelijk. De slogan van het kartel is ‘Het kan beter’, en dat wordt dan ook de roepnaam van het uitdagende kartel. Zij zetten de jonge advocaat Pieter Claeys bovenaan als lijsttrekker.

Hete hangijzers

Bereikbaarheid van het dorp

Er moet een nieuw afrittencomplex komen op de N49, maar die werken zijn nog niet voor meteen. Hoe zal het dorp bereikbaar blijven wanneer het nieuwe complex aangelegd wordt, en het grote kruispunt dus dicht moet?

Samenhang van de 2 deelgemeenten

Ook de samenhang van de dorpen Kaprijke en Lembeke zou sterker kunnen. De twee deelgemeenten zijn allebei even groot, maar Lembeke is en blijft toch vaak ondergeschikt. Kaprijke ligt ten noorden van de N49 en Lembeke ten zuiden. Daardoor hebben inwoners van de twee dorpen vaak te weinig voeling met elkaar. De expressweg kapt het dorp letterlijk in tweeën.

En wat met een fusie?

Een fusie met Eeklo zou kunnen, want Lembeke grenst aan de hoofdstad van het Meetjesland. Er wordt ook al eens gesproken over de optie Kaprijke-Assenede-Sint-Laureins. Maar voorlopig is er in Kaprijke nog maar weinig animo om in een fusieverhaal te stappen.

 

kasto80

Meest gelezen