Wat staat er op het spel in Kortenberg?

Kortenberg krijgt een nieuwe burgemeester, dat staat al vast. Huidig burgemeester Chris Taes stopt met de actieve politiek. Hij zal de lijst voor CD&V wel duwen, maar vindt het zelf “tijd voor de jeugd”. N-VA, dat de afgelopen zes jaren samen met CD&V in het schepencollege zetelde, staat klaar om Bart Nevens naar voor te schuiven als nieuwe burgemeester. De andere partijen, Open VLD, Groen, Sp.a en Kortenberg Neutrale Visie (voorheen ‘Voor U’) zullen hun best moeten doen om stemmen af te snoepen van de twee ‘grotere’ partijen. 

Het moet gezegd, Kortenberg is een erg vrouwvriendelijke gemeente. De gemeenteraad van Kortenberg bestaat voor 60 procent uit vrouwen, daarmee is het de meest “vrouwelijke” gemeenteraad van Vlaams-Brabant. De afgelopen legislatuur realiseerde het bestuur onder andere de bouw van een nieuw ontmoetingscentrum in Kortenberg, kwamen er nieuwe chirolokalen bij in Meerbeek en werd er geïnvesteerd in fietspaden en trage wegen.

Camera’s

De gemeente experimenteerde met ANPR-camera’s (slimme camera’s die nummerplaten herkennen) om het sluipverkeer in het centrum van Kortenberg tegen te gaan. Momenteel staan de ANPR-camera’s aan de Sterrebeeksesteenweg in Everberg, daar zijn grote werkzaamheden aan de gang waardoor er een doorgangsverbod is. De camera’s regelen wie al dan niet de wijk Armendaal kan in- en uitrijden. Ze worden voorlopig gehuurd, maar er wordt bekeken of de camera’s later ook aangekocht zullen worden. Kortenberg kreeg er dit jaar wel drie nieuwe flitspalen bij.

Hete hangijzers

Net zoals in vele gemeente blijft mobiliteit een heikel punt. Kortenberg ligt langs de Leuvensesteenweg, een verbindingsweg tussen Leuven en Brussel, het is een erg drukke gewestweg waar veel vrachtwagens rijden. Na het zware verkeersongeval van dit jaar, waarbij een truck inreed op een ING-bank en een meisje van 3 jaar overleed, vragen veel inwoners om het vrachtverkeer te beperken.

Een ander heikel punt is de nabijheid van de luchthaven van Zaventem. Vooral inwoners van Erps-Kwerps hebben veel last van de startbaan 25L. Brussels Airport wil de luchthaven en die landingsbaan uitbreiden, maar dan “zou Erps-Kwerps totaal onleefbaar worden”, aldus de huidige burgemeester. Een uitbreiding ziet hij dus niet zitten, N-VA lijsttrekker Bart Nevens is op zich niet gekant tegen een uitbreiding, want het zorgt voor veel werkgelegenheid in de buurt, maar het mag niet gaan ten koste van “zijn” gemeente. Ook Brussel moet meewerken en de strenge geluidsnormen versoepelen.

Wie doet het met wie?

Het lijkt erop dat de strijd om de sjerp in Kortenberg vooral zal gaan tussen CD&V en N-VA. De voormalige kartelpartners haalden bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 respectievelijk 9 en 7 zetels, daarmee werd Open VLD uit de meerderheid gezet. Het zal dus hoogstwaarschijnlijk een strijd worden tussen Bart Nevens (N-VA) en Alexandra Thienpont (CD&V). Die laatste is huisarts en dochter van gewezen burgemeester Marc Thienpont.

Open VLD hoopt na zes jaar oppositie opnieuw mee te kunnen besturen en schuift Stef Ryckmans naar voor als lijsttrekker, hij is handelaar en heeft al 18 jaar politiek ervaring.  Vorige verkiezingen werd Open Vld op de hielen gezeten door Groen, respectievelijk haalden ze 4 en 3 zetels.
SP.A leek vorige verkiezingen wat uitgeteld, maar hoopt het tij te keren door verjonging door te voeren.
En dan is er nog KNV (Kortenberg Neutrale Visie, voorheen Voor u). Zij staan voor een transparant bestuur in een landelijk en leefbaar Kortenberg.

Foto: Peter Janssens (CC BY-SA 3.0)

 

Meest gelezen