Wat staat er op het spel in Kraainem?

In de faciliteitengemeente Kraainem komen de Vlamingen dit keer niet op met een eenheidslijst. Dat is nieuw. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen behaalden ze drie zetels in de gemeenteraad met de eenheidslijst Open. Twee Vlaamse partijen gaan nu samen met de tweetalige lijst van de huidige burgemeester Dorothée Cardon de Lichtbuer (CDH).

Carine Pin van Open VLD krijgt de derde plaats op de lijst, Luc Timmermans van CD&V staat op vijf. De Vlamingen zijn tevreden met die samenwerking. Vroeger waren ze eerder de luis in de pels vanuit de oppositie, maar nu zouden ze echt mee kunnen besturen. Door die tweetalige lijst komt er ook een einde aan het kartel Union, dat bestond uit DéFI, CDH en MR en dat met 16 van de 23 zetels de meerderheid had in Kraainem.
N-VA doet niet mee met die tweetalige lijst en komt alleen op. De partij was niet welkom op de lijst van de burgemeester. N-VA is dan ook de enige Vlaamse lijst die op 14 oktober opkomt in Kraainem.

De voorbije jaren waren erg woelig in Kraainem. Met zware ruzies, onder meer over de bevoegdheden van burgemeester Dorothée Cardon de Lichtbuer . Luc Timmermans  windt er geen doekjes om en wijst met een beschuldigende vinger naar Olivier Maingain, de voorzitter van DéFI, het vroegere FDF. Volgens hem gebeurde er niets in Kraainem zonder dat Maingain daarvan op de hoogte was. Het beleid van Kraainem wordt volgens hem uitgetekend in Sint-Lambrechts-Woluwe, de gemeente waar Maingain burgemeester is.

Vlaamse kandidaten

De twee Vlaamse kandidaten, Carine Pin en Luc Timmermans willen meebesturen en pleiten voor een nieuwe politiek. Carine Pin, die voor het eerst opkomt, wil dat Franstaligen en Vlamingen gaan samenwerken. Timmermans spreekt over 12 jaar stilstand en vindt dat er te weinig aan de inwoners is gedacht.

De Vlaamse kandidaten zijn het er over eens dat er een pak uitdagingen zijn in Kraainem. Er moet een oplossing komen voor de overstromingen bij zwaar regenweer, in lager gelegen delen van de gemeente. Kraainem is een gemeente die vlak bij de Brusselse Ring en de E40 ligt en dat zorgt voor sluipverkeer en overlast. Er is de problematiek van het vliegtuiglawaai. Fietspaden en voetpaden zijn niet altijd goed onderhouden. En er is nood aan aangepaste woningen, zoals serviceflats, voor senioren. En sommigen hopen op een Vlaamse schepen in Kraainem.

Wie doet het met wie?

De Lijst van burgemeester Cardon de Lichtbuer is een tweetalige lijst met vijf partijen CD&V,CDH, Open VLD, LIBERAUX DEMOCRATES KRAAINEM (Franstalige liberalen die zich hebben afgescheurd van MR) en Ecolo. N-VA komt dus alleen op. Dan zijn er nog DéFI van Olivier Maingain en MR. Kraainem-Unie komt opnieuw op, dat is een burgerinitiatief dat bij de vorige verkiezingen vier zetels haalde.

Meest gelezen