Wat staat er op het spel in Kruibeke?

Kruibeke is de enige gemeente, naast Zwijndrecht, die een Groen-burgemeester heeft. Jos Stassen kwam in 2012 evenwel niet op met Groen, maar was de initiatiefnemer van SamenVoorKruibeke. Die maakte een eind aan 30 jaar burgemeesterschap van Antoine Denert. Maar Denert laat zich niet zomaar definitief opzij zetten en daagt de huidige meerderheid uit.

Kruibeke kwam overvloedig in de belangstelling om zijn Potpolder, waar de bebaarde burgemeester Denert elke week ging wandelen uit protest tegen de ontwikkeling van het overstromingsgebied. Het was de bedoeling van de nieuwe partij van Stassen om Denert uit het zadel te wippen, en dat is hem gelukt, samen met Open VLD en SP.A en coalitiepartner CD&V.

De coalitiepartners

SamenVoorKruibeke (Groen, Open VLD en SP.A) haalde 6 zetels binnen in 2012. Jos Stassen van Groen kreeg de burgemeesterssjerp, nadat CD&V-lijsttrekker Pia De Monie zich had teruggetrokken. Jos Stassen is bij deze verkiezingen lijsttrekker voor SamenVoorKruibeke, en hoopt op een tweede termijn als burgervader.

CD&V was 6 jaar geleden groter dan SamenVoorKruibeke en kon op 9 zetels rekenen. Lijsttrekker wordt Filip Vercauteren.

De uitdagers

Antoine Denert bleef in 2012 als stemmenkampioen verweesd achter en kon op geen enkel moment meepraten, ook al had hij de grootste partij en 9 zetels. Hij hield toch stand en verklaarde steeds dat hij terug zou komen, maar niet meer onder N-VA-vlag. Hij hield woord en trekt nu met de ‘Lijst Denert’ naar de verkiezingen. Ondanks zijn 72 jaar, gaat hij de strijd aan met de huidige meerderheid. Of Kruibeke z’n vroegere burgervader nog kent zal blijken op 14 oktober.

N-VA  zet Dimitri Van Laere bovenaan haar lijst.

De hete hangijzers

Het wegennet

Kruibeke stond bekend als een arme gemeente met weinig geld in kas, en een ontzettend slecht wegennetwerk. Het aanpakken van de wegen was een eerste prioriteit en daar slaagde het bestuur op korte termijn in.

De Potpolder

Jarenlang was er protest tegen het gecontroleerd overstromingsgebied in Kruibeke, onder aanvoering van Antoine Denert. Maandenlang waren er zelfs wekelijkse vrijdagbetogingen tegen de plannen. Maar nu het sigmaplan volledig is afgewerkt, is het een enorme toeristische trekpleister, tot grote tevredenheid van de inwoners. Of die waardering uitgedrukt wordt in stemmen zal moeten blijken

Mobiliteit

Die blijft problematisch. Kruibeke is dagelijks in het nieuws met gigantische files op het grondgebied. De aanpak daarvan zal zeker meespelen bij de verkiezingen.

Transmigranten

Sinds kort zijn er problemen met transmigranten die in de gemeente ronddwalen op weg naar de parking langsheen de E17, op zoek naar een vrachtwagen richting Verenigd Koninkrijk. Daarover bestaat veel ongerustheid bij de Kruibekenaren.

 

 

 

 

 

kasto80

Meest gelezen