Wat staat er op het spel in Kruisem?

Het zijn historische verkiezingen voor de inwoners van Zingem en Kruishoutem. Allemaal samen kiezen ze voor maar één gemeentebestuur. Want vanaf 2019 fuseren Zingem en Kruishoutem tot Kruisem. In de twee afzonderlijke gemeenten heeft CD&V momenteel de meerderheid. Een oppositiefront daagt uit.

De absolute meerderheid van CD&V in de twee gemeenten ligt in de schaal: kunnen de christendemocraten die behouden? Of zal het kartel van oppositiepartijen de kaarten herschikken? Zal de fusie hierin een rol spelen? En wat kan de rol zijn van Groen, dat voor het eerst deelneemt aan de lokale verkiezingen daar?

Wat met het huidige bestuur?

In de gemeenteraad van Zingem zijn 11 van de 19 zetels bezet door de meerderheidsfractie Samen (CD&V en SP.A). In Kruishoutem is de absolute meerderheid van CD&V nog veel ruimer: het heeft 15 van de 19 zetels. CD&Ver Joop Verzele, huidig burgemeester van Kruishoutem, is lijsttrekker van de meerderheid  om burgervader te worden van de fusiegemeente Kruisem. 

De uitdagers

In Zingem bestaat de oppositie uit 5 Open VLD-zitjes, en 3 zetels voor N-VA. In Kruishoutem hebben die partijen momenteel elk twee leden in de gemeenteraad. Voor de fusiegemeente gaan die twee partijen in kartel naar de kiezer. Dat oppositiefront heet Open Vld/N-VA/Plus.

En er komt ook een nieuwe speler op het politieke toneel: Groen gooit zich voor het eerst in de lokale kiesstrijd.

gemeentehuis Zingem

Hete hangijzers

Betere dienstverlening

De fusie van Zingem en Kruishoutem tot Kruisem was in de twee gemeenten de voorbije maanden één van de grote politieke onderwerpen. Volgens de twee bestuursmeerderheden zal de fusiegemeente efficiënter kunnen werken en aan de burger een betere dienstverlening kunnen bieden. De oppositiepartijen zeggen dat  CD&V die fusie organiseert om zijn politieke overwicht vast te leggen.

Geen sporthal

Zowel Zingem als Kruishoutem investeerden fors in de vernieuwing van straten en dorpspleinen. De realisatie van een sporthal is niet gelukt. Het plan was om samen te werken met de vrije school  van Huise om zo de gebruiksuren en kosten te delen. Maar de financiering van het project geraakt voorlopig niet rond. De oppositie is sowieso tegen zon gedeelde sporthal en noemt ze een verdoken subsidie aan het vrij onderwijs.

kasto80

Meest gelezen