Wat staat er op het spel in Lanaken?

Kleurt Lanaken opnieuw blauw na de verkiezingen? Of slagen Bert Paulissen en zijn CD&V-lijst erin om een wig te drijven in het Open VLD- en SP.A-Groen-schepencollege?

De meerderheid is trots op het parcours dat ze heeft afgelegd. “Met een belastingkorting van 850.000 euro hebben wij papierfabrikant Sappi opnieuw voor 10 jaar kunnen verankeren in Lanaken. En vandaag zorgt Sappi voor werkgelegenheid, en werft opnieuw 150 mensen aan”, aldus een fiere Open VLD-burgemeester Marino Keulen.

Ook de infrastructuur verbeterde. “Met het Montaignehof hebben we ons van de staart van het Limburgse sportpeloton terug naar de spits gekatapulteerd. Volgende legislatuur willen wij de 11- tot 15-jarigen achter hun iPads en tablets weghalen, en ze in beweging krijgen.” Tot zelfs aan de allerkleinsten is gedacht: “Een verdrievoudiging van de kinderopvangcapaciteit. Mét speelpleinwerking die nu ook in de herfst én paasvakantie kan doorgaan.”

En toch… Precies daar knelt het schoentje, volgense CD&V: “Wij missen een sociaal beleid. Ja er is kinderopvang, ja er zijn jeugdhuizen. Maar dat moet méér zijn dan een hoop bakstenen. Wij willen bv. inzetten op betere pedagogische begeleiding van de mensen in een jeugdhuis. Zo’n visie missen we. Idem voor het verkeersbeleid. Het centrum was pas heraangelegd, of er moesten al nieuwe problemen worden opgelost. En voor ruimtelijke ordening is er een visie. Maar dat is niet de onze. Wij vinden niet dat er over-gedimensioneerde appartementsblokken in de kerkdorpjes moeten staan. Die draaglast is te zwaar. Opbrengstarchitectuur hoort daar niet thuis. Bovendien, met de toenemende lintbebouwing lijken die kerkdorpen zo al helemaal hun eigenheid te verliezen. En blijkbaar vinden de mensen dat ook.”

Dictatoriaal

Stouten (CD&V): “Maar wat ons het meest stoort, is de huidige stijl van besturen. Die is dictatoriaal, top-down. Zij beslissen, en dan is er achteraf een inspraakmoment, waarbij de burger misschien nog zijn zeg mag hebben over de kleur van de bank, maar niet hoe de herinrichting van de wijk gebeurt. Dat is schijninspraak. En wij willen dat veranderen.”

De N-VA gaat met lijsttrekker naar Johan Pauly naar de verkiezingen. En ook de N-VA mist inspraak. Hun slogan in Lanaken is 'Eerst luisteren, dan doen'. Volgens de N-VA had inspraak en participatie veel leed en geld kunnen besparen, onder andere bij de verkeersplannen in het centrum.

Keulen: “Maar dat is precies één van onze doelstellingen voor de toekomst: die volgende stap zetten. Participatie in plaats van inspraak achteraf. Wij stellen een budget ter beschikking waarmee de bevolking van een wijk zelf architect kan worden. De bevolking ontwerpt. Achteraf komt pas de politiek en technische dienst aan het woord. Zo wordt het ontwerp wél gedragen door de lokale bewoners.”

Volgens Stouten heeft de meerderheid alvast een voorakkoord gesloten. “Aan de kiezer nu om te bepalen of wij met ons sociaal programma mee aan die meerderheidstafel mogen zitten.”

Meest gelezen