Wat staat er op het spel in Landen?

Een grote coalitie van SP.A, Open VLD en N-VA zwaaide de afgelopen legislatuur de plak in Landen. De grootste partij, CD&V, werd zo buitenspel gezet. Het vergde wel enkele wissels halfweg. Zo loste Iris Vander Schelde Gino Debroux af als burgemeester. Een grote verwezenlijking van de huidige coalitie is het Plopsa-zwembad dat er binnen een paar jaar zal staan. Ook de windturbines die langs de E40 komen, hebben wat stof doen opwaaien.

Dat Plopsa naar de gemeentegrens tussen Landen en Hannuit komt, is al een tijdje bekend. Het nieuwe waterpretpark zal eveneens dienst doen als gemeentelijk zwembad, waar de Landenaars tegen een gunsttarief kunnen gaan zwemmen. De eerstesteenlegging komt dichterbij en in 2020 moet het nieuwe zwembad de deuren openen. Het zal ongetwijfeld volk lokken. Het is maar de vraag of de stad mee kan profiteren van het extra ‘toerisme’.

Het stadsbestuur heeft ook werk gemaakt van de slogan ‘Landen leeft!’. In de Stationsstraat is er vaak weinig tot geen parkeerplaats. De straat is een blauwe zone, maar met een slimme aanpak kan je hier heel de dag gratis parkeren. Hierdoor trekken mensen vaker naar Hannuit of Sint-Truiden (beide een goede 10 kilometer verderop) om daar te gaan winkelen. De stad ging in overleg met de handelaars. Handelaars en hun personeel werden gevraagd om elders te parkeren, zodat klanten meer plaats hadden.

Verkeersveiligheid speelt erg onder de bevolking. Zo is de stationsbuurt vaak een bron van ergernis. Enerzijds door de verkeersdrukte, anderzijds door het foutparkeren. Her en der zijn er ook gevaarlijke punten zoals bijvoorbeeld de overgang van de Fabriekstraat in de Gingelomstraat. Daar is momenteel geen oversteekplaats voor fietsers of voetgangers.

Landen heeft in de afgelopen legislatuur ook heel wat politieke wissels gekend. In totaal passeerden 10 schepenen en 2 burgemeesters de revue. Dat zorgt voor een verminderde continuïteit en wordt ervaren als politieke spelletjes.

Wie doet het met wie?

Momenteel is CD&V de grootste partij in de stad, met ruim 30% van de stemmen. Als ze weinig terrein verliezen, kan lijsttrekster Lore Fourie een snelle coalitie proberen te vormen met de tweede partij. De vraag is of l’Anders (SP.A en Wakker Landen) goed gaan blijven scoren. Misschien zal de huidige coalitie gewoon blijven doorgaan? Mogelijk met een andere burgemeester, want Iris Vander Schelde zal de liberale luitenant zijn van lijsttrekker Didier Reynaerts. Of steekt Groen, met kopstuk Mark Keppens, verrassend goed van wal?

Meest gelezen