Wat staat er op het spel in Liedekerke?

De inwoners van Liedekerke krijgen na 17 jaar een nieuwe burgemeester. Luc Wynant (CD&V) legt de sjerp neer, Steven Van Linthout lijkt zijn gedoodverfde opvolger. Of kan N-VA stokken in de wielen steken? De partij voerde de afgelopen jaren de druk op vanuit de oppositie. Lijsttrekker Berdien Van den Abeele wil CD&V van de troon stoten. 

Liedekerke kreeg de afgelopen jaren te maken met overlast rond het Warandepark. Buurtbewoners klagen over geluidsoverlast en drankmisbruik. Burgemeester Luc Wynant voerde extra politiecontroles in. Die maatregel lijkt te werken, maar het bestuur wil nog meer doen. Zo is er een kans dat er camera’s rond het park komen. Het volgende bestuur moet beslissen of de extra beveiliging er ook komt rond de stationsomgeving.

De verkeersveiligheid blijft een hekel thema in Liedekerke. Mobiliteitsschepen Dirk Lodewijk (SP.A) voerde de strijd tegen laagvliegers met de invoering van een zone 30 in het centrum van Liedekerke. Er gebeurden ook meer snelheidscontroles. Maar door de dichte kern blijven er heel wat klachten over het rijgedrag van automobilisten. Voert het volgende gemeentebestuur extra maatregelen in?

Naast criminaliteit en verkeersveiligheid wordt de invulling van de site van de Civiele Bescherming een belangrijk punt. De brandweerzone Vlaams-Brabant West liet al weten dat ze een deel van de gebouwen inneemt voor haar administratie.

Tot slot is het uitkijken of een mogelijke gemeentefusie weer op tafel komt. De afgelopen jaren was er sprake van een fusie met onder meer Affligem. Maar tot nu toe bleven de plannen vaag.

Wie doet het met wie?


Na de verkiezingen in 2012 behield CD&V de macht. Samen met SP.A vormden de christendemocraten het gemeentebestuur. CD&V stuurt schepen Steven Van Linthout uit als kopman. Hij moet burgemeester Wynant opvolgen.
SP.A kiest voor Dirk Lodewijk en Katia Segers als lijsttrekkers.
CD&V voelt wel de hete adem van N-VA in de nek. Het verschil bedroeg tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen een schamele 4 procent. Lijsttrekker Berdien Van den Abeele wil deze keer die millimetersprint winnen. Kan N-VA meesurfen op het nationale succes? Dan is er een kans dat CD&V haar koppositie kwijtspeelt.

De grote leegte


Achter de drie grote partijen gaapt een grote leegte. Open VLD verloor enkele sterkhouders en trekt met een vernieuwde lijst naar de verkiezingen. Lijsttrekker Joris Poppe moet de partij enkele zetels bezorgen.

Voor Vlaams Belang moet boegbeeld Ben Bessemans de kastanjes uit het vuur halen. Hij moet zorgen dat de partij opnieuw een plaats heeft in de gemeenteraad."

Meest gelezen