Wat staat er op het spel in Linkebeek?

Linkebeek is één van de zes faciliteitengemeenten rond Brussel. De gemeente haalt meestal het nieuws met de communautaire spanningen tussen Vlamingen en Franstaligen. Vooral de niet-benoeming van de Franstalige politicus Damien Thiéry tot burgemeester haalde de nationale pers en sleepte lang aan. De Vlaamse overheid weigerde Thiéry te benoemen omdat hij de taalwetten niet had gerespecteerd.

Wie doet het met wie?

Politiek is er wel heel wat veranderd in Linkebeek. Damien Thiéry, de man die zo dikwijls in de clinch ging met de Vlaamse overheid, trekt verzwakt naar de kiezer. Een deel van de mensen die de vorige keer op zijn lijst stonden hebben zich nu van Thiéry afgescheurd. Er is dus op 14 oktober geen Franstalige eenheidslijst. De huidige burgemeester Valérie Geurinckx komt samen met enkele  Franstaligen met een nieuwe lijst op. Op die scheurlijst staan ook Yves Ghequière, tweede op de lijst van Thiéry bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, en Philippe Thiéry, de broer van Damien Thiéry, die nu OCMW-voorzitter is. De meest opmerkelijke kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober is Mitra De Kempeneer. Hij is lijsttrekker van de tweetalige lijst Actief Linkebeek. De Kempeneer is 48 jaar oud. Hij is geboren in het Indiase Mumbai en was 6 maanden oud toen hij door een Vilvoords gezin werd geadopteerd.  De Kempeneer wil af van de communautaire discussies van het gemeentebestuur.

De Vlaamse lijst Prolink komt niet meer op. De lijst telde twee gemeenteraadsleden: Eric De Bruycker, de ex-burgemeester van Linkebeek, en Rik Otten. De Bruycker zat 18 jaar in de gemeenteraad en wil meer tijd besteden aan privézaken. Otten is ontgoocheld in de lokale Linkebeekse politiek die wordt gedomineerd door communautaire discussies. Prolink had voorgesteld om samen te werken met de scheurlijst van Yves Ghequière maar die weigerde zo’n samenwerking. Prolink is dus opgedoekt en enkele leden doen mee op de tweetalige lijst van Mitra De Kempeneer.

 

Meest gelezen