Wat staat er op het spel in Linter?

Al 14 jaar staat huidig burgemeester Marc Wijnants (CD&V) aan het hoofd van het Linterse gemeentebestuur. De laatste twee gemeenteraadsverkiezingen haalden de christen-democraten zelfs een absolute meerderheid. Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat ze het bestuur uit handen zullen geven, maar wie weet verrast een van de oppositiepartijen. 

De huidige gemeenteraad heeft bij Vlaams minister van Mobiliteit Weyts er al op aangedrongen om de kilometerheffing voor vrachtwagens op de snelweg te herzien. Nu komt er veel en zwaar sluipverkeer door de straten gereden dat die heffing wil ontwijken en daar zijn de straten niet op voorzien. Vooral de Oplinterstraat in Wommersom, richting de Sint-Truidensesteenweg (N3) en de Hekstraat in Overhespen, richting Landen, zijn pijnpunten.

Zone 30 sneuvelt voor trajectcontrole

Linteraars liggen ook wakker van verkeersveiligheid aan de schoolomgevingen in de gemeente. Onder de huidige meerderheid werden enkele maatregelen genomen om snelheidsduivels aan banden te leggen.  Zo zijn er in Linter her en der bloembakken op straat te zien, en er kwamen slimme camera’s en een trajectcontrole tussen Linter en Budingen. Om die trajectcontrole in te kunnen stellen, moest wel een vaste snelheid worden ingesteld van 50 kilometer per uur over het hele traject. Daarom moesten de recent geplaatste verkeersdrempels en de zone 30 verdwijnen.

Dromen van een KMO-zone 

Er wordt al enige tijd geopperd om een kmo-zone te ontwikkelen, maar waar die precies moet komen, blijft nog een groot vraagteken. Er werden verschillende plaatsen langs de N3 als mogelijke locatie aangeduid. Zo zou ook de stad Zoutleeuw in het verhaal kunnen stappen.

Het project 2020, waarbij de gemeente een groot buitencomplex voor sport wil neerpoten, werd al opgestart. De verschillende voetbalverenigingen gaven al aan samen te werken, maar er moet nog grond onteigend worden alvorens de werken effectief van start kunnen gaan.

Wie doet het met wie?

Het ziet er niet meteen naar uit dat Marc Wijnants zijn sjerp zal moeten doorgeven. CD&V zit bijzonder stevig in het zadel. In 2012 kwam N-VA voor het eerst met een zelfstandige lijst op en het werd meteen de tweede partij. Zal de partij die lijn kunnen doortrekken met lijsttrekker Raf Vanwelde of komt de tegenstand van Martine Jacobs van de Open VLD?

Meest gelezen