Wat staat er op het spel in Lommel?

Burgemeester Peter Vanvelthoven (Lijst Burgemeester) kreeg de afgelopen jaren vooral tegenstand van N-VA, met een scherpe Karel Wieërs voorop. Met “de zaak Anick Berghmans” kreeg die deze zomer nog een geschenk uit de hemel, maar levert dat de N-VA ook extra stemmen op? De nieuwe lijst ‘Voor3920Lommel’ speelt mogelijk meteen een cruciale rol.

Er bewoog de afgelopen jaren heel wat in Lommel met onder meer de komst van een nieuw sportpark, zwembad en een crematorium. Door het succes van Bosland en jaarlijkse organisaties als Beeldig Lommel of eenmalige evenementen als de Special Olympics Belgium Nationale Spelen werden opnieuw heel wat mensen naar Lommel gelokt. Zo blijft de stad een belangrijke toeristische trekpleister in Limburg.

Verkeer

Dat Lommel zo veel volk lokt, is opvallend als je de bereikbaarheid onder de loep neemt. Want Lommel ligt relatief ver weg van de grote snelwegen en vanuit Hasselt is het al helemaal geen pretje om naar Noord-Limburg te rijden.

Lijst Burgemeester blijft dan ook werk maken van de uitbouw van Lommel als centrumstad van Noord-Limburg. Een goede verbinding naar omliggende regio’s is daarin cruciaal. Een nieuwe weg naar Eindhoven is alvast een mooie stap richting Nederland, maar het blijft wachten op een oplossing voor de Noord-Zuid aan Belgische kant. Vanvelthoven wees daarbij onder meer richting N-VA-minister Ben Weyts en benadrukte dat hij met zijn collega-burgemeesters uit Noord-Limburg en de ondernemersclubs het topic op tafel blijven gooien.

In de komende zes jaar moet er een oplossing komen. Ook de nieuwe voetbaltempel, die een beetje op Stayen in Sint-Truiden moet lijken, is één van de belangrijke dossiers voor de volgende zes jaren.

Stadskas

Gelukkig voor ondernemers en bedrijven is Lommel wel nog altijd een rijke gemeente. Vanvelthoven wees daarbij naar de creativiteit en innovatiedrang van het stadsbestuur. Daarbij verwijst hij graag naar de zandwinningsbedrijven en toeristische bedrijven die belastingen moeten betalen. Nu het grootste zonnepark van de Benelux in Lommel komt en inwoners daarin kunnen participeren is de toon voor de volgende legislatuur gezet. Ook op vlak van groene stroom is dat een opportuniteit voor de lokale economie. In de toekomst wil men ook startende bedrijven een plek geven op het industriepark.

Oppositie

N-VA voerde overtuigd oppositie . Zo vond het ex-vrijwilligers van het noodasiel op Maatheide die ontevreden waren over de wijze waarop werd omgegaan met de dieren. Zij kwamen zelfs protesteren aan het stadhuis. De meerderheid had een dikke huid en dreigde zelden te wankelen, tot SP.A-schepen Anick Berghmans werd genoemd in de zaak van de plofkraken.

Lommel haalde daarmee het nationale nieuws en hoewel al snel bleek dat de schepen met de plofkraken op zich niets te maken had, was het onheil geschied. Wieërs ziet zijn kans schoon: hij had de meerderheid al gewaarschuwd voor de reputatie van de schepen.

Wie doet het met wie?

Omdat Lijst Burgemeester (15 zetels in 2012) met Open VLD maar een nipte meerderheid van 17 op 31 zetels had, kunnen de kaarten nu anders geschud worden. Mogelijk moet Vanvelthoven kijken naar CD&V (7 zetels in 2012) of worden de concurrenten van N-VA plots bondgenoten.

Open VLD werd samen met Groen en enkele onafhankelijken Voor3920Lommel, maar Groen besloot uiteindelijk om uit het project te stappen. Mogelijk haalt de huidige meerderheid toch net genoeg stemmen om de coalitie verder te zetten.

Meest gelezen