Wat staat er op het spel in Lubbeek?

Lubbeek is de gemeente van Theo Francken (N-VA), hij is er sinds januari 2013 burgemeester. Toen hij in oktober 2014 Staatssecretaris voor Asiel en Migratie werd in de federale regering, nam zijn partijgenoot Tania Roskams de functie als waarnemend burgemeester van hem over. De gemeente wordt nu bestuurd door N-VA samen met CD&V en Lubbeek Leeft. Maar ook Open VLD wil graag weer mee besturen net zoals Groen, dat hoopt mee te surfen op een groene golf.

Het gemeentebestuur pakte de afgelopen zes jaren uit met enkele nieuwbouwprojecten. Zo kwam er na dertig jaar een nieuwe bibliotheek met feestzaal, die wel wat gecontesteerd werd door de ronde vorm van het gebouw. Er kwamen ook nieuwe chirolokalen en in Pellenberg wordt gebouwd aan een nieuwe basisschool. Ook de Sint-Martinuskerk zal na 15 jaar eindelijk gerenoveerd worden.

Als staatssecretaris voor asiel en migratie, gaf burgmeester Francken het goede voorbeeld en opende in 2015 een asielcentrum in de gemeente.  Er kwam een klein containerdorp op het industriepark met plaats voor 300 vluchtelingen. De sfeer was er soms grimmig en de buurtbewoners leken niet altijd even blij met de vluchtelingen. In november 2017 sloot het asielcentrum de deuren.

Zwaar verkeer en gecontesteerd wijnproductiecentrum

Als buurgemeente van Leuven, probeert de gemeente de verstedelijking tegen te houden. Daarom ziet de huidig burgemeester een fusie met de stad Leuven niet zitten. “Liever een plattelandsgemeente blijven”, klinkt het. Daarom wil Lubbeek ook doorrijdende vrachtwagens die meer dan vijf ton wegen, bannen uit de dorpskern. Ze gebruiken de gemeente als verbindingsweg tussen de E314 en E40.

Er is ook heel wat te doen rond de bouw van een wijnproductiecentrum in deelgemeente Linden. Ondernemer Urbain Vandeurzen heeft daar een wijngaard aangeplant en wou er een groot, futuristisch gebouw neerplanten. Maar de buurt protesteerde, een deel van zijn wijngaard werd zelfs vernield en zowel de gemeente als de provincie gaven een negatief advies. In juni deed Vandeurzen een nieuwe aanvraag voor een kleiner project op een andere plaats in Linden. Daarover is nog geen uitspraak.

Wie doet het met wie?

Theo Francken is momenteel bijzonder populair in Vlaanderen. Dat zal zich waarschijnlijk doortrekken in zijn thuisgemeente Lubbeek waar Francken lijsttrekker is. De kans is echter klein dat hij de functie van burgemeester ook echt zal opnemen aangezien hij normaal gezien actief zal blijven in de nationale politiek. N-VA haalde bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen een vierde van de stemmen. CD&V was met 23,7 procent de tweede grootste partij.

In de aanloop van de verkiezingen van 2012 scheurde de partij ‘Lubbeek leeft’ zich af van de Open VLD. Hoewel de partij strikt genomen niet nodig was om een meerderheid te vormen, kon ze toch mee in het bestuur van de gemeente stappen. Dit jaar komt ze opnieuw op. Open VLD schuif advocate Pascale Alaerts naar voren als lijsttrekker. Normaal gezien zou Freddy Vranckx, burgemeester van 2000 tot 2012, de lijst trekken, maar om persoonlijke redenen trok hij zich onlangs terug uit de politiek. Groen komt ook op met een lijst, maar drie partijen die er vorige verkiezingen wel bij waren, komen niet meer op. Het gaat om Vlaams Belang, Voorruit en Gemeentebelangen. Ook van SP.A is er dit jaar geen spoor in Lubbeek.

Meest gelezen