Wat staat er op het spel in Lummen?

Kan burgemeester Luc Wouters (CD&V) een absolute meerderheid in de wacht slepen? Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen behaalde CD&V 44% van de stemmen. En de oppositie in Lummen is erg versnipperd. Want nog voor de vorige legislatur goed en wel van start ging, viel het kartel tussen N-VA, Open VLD en Lumineus Lummen al uit elkaar. En zowel N-VA, Open VLD, sp.aplus en Groen trekken met een eigen lijst naar de kiezer.

Zowel meerderheid en oppositie zijn tevreden over de vernieuwing van de naschoolse kinderopvang. Alle partijen willen de komende jaren meer werk maken van veiligere wegen en fietspaden. Maar Lummen moet uit zijn eeuwigdurende winterslaap gehaald worden, vindt de oppositie.

Verkeersveiligheid

Enkele gewestwegen in Lummen waren de inwoners jarenlang een doorn in het oog, want ze hadden geen fietspaden. CD&V en sp.aplus zijn blij dat daar nu verandering in komt. Zo is Wegen en Verkeer vrijliggende fietspaden aan het leggen langs de Thiewinkelstraat en ook de plannen voor de fietspaden langs de Meldertsebaan zijn goedgekeurd.

Maar voor N-VA hebben die dossiers veel te lang aangesleept en kan de huidige meerderheid niet genoeg gewicht in de schaal werpen als het om grote dossiers gaat die de gemeente overstijgen. Open VLD vindt dat er meer nodig is om de verkeersveiligheid te verhogen en pleit voor veiligere kruispunten en fietspaden tussen Meldert, Geneiken en Genebos, een weg die ook veel schoolkinderen nemen. Groen wil een fietslint, een netwerk van veilige fietspaden tussen dorpskernen, scholen en sportterreinen zodat kinderen veilig de fiets op kunnen.

Slaapgemeente

In Lummen zijn er meer banken dan winkels, wordt wel eens gezegd. Alle oppositiepartijen willen dat daar iets aan gedaan wordt. Dat het Wit-Geel Kruis haar nieuwe kantoor opende in één van de mooiste handelspanden in het centrum van Lummen is voor N-VA een teken aan de wand.En ook bij de gloednieuwe bibliotheek net buiten het centrum, stelt de oppositie zich vragen. Zo is het afwachten of het leegstaande klooster in Lummen-centrum een meer dynamische invulling krijgt.

Groen pleit voor een echt centrumplan, waarin niet zes maar twintig jaar vooruit wordt gekeken. En Open VLD vraagt meer inspraak van de handelaars zelf. Het huidig bestuur vindt dat er wel al een hele weg is afgelegd met activiteiten zoals Zomerkriebels, de komst van een nieuwe horecazaak in het voormalig Parkhotel en de heraanleg van het Charles Wellensplein.

Vergrijzing

De meerderheid is trots op het nieuwe rusthuis dat momenteel gebouwd wordt. Maar sp.aplus wil dat er een echte woonzorgcampus komt. De partij wil bijvoorbeeld de kamers van het oude rusthuis verbouwen tot sociale woningen voor alleenstaande senioren die nog zelfstandig kunnen wonen en nog geen hulp nodig hebben.

Meest gelezen