Wat staat er op het spel in Maaseik?

Een nieuw gezicht als burgemeester, dat krijgt Maaseik al zeker. Huidig burgervader Jan Creemers (CDenV) gaat de lijst duwen en stopt er na drie legislaturen mee. Wie zijn opvolger wordt is verre van zeker. Gunter Haeldermans (CD&V) en Johan Tollenaere (Open VLD) lijken de grootste uitdagers. 

Wie het ook wordt, weet dat hem een zware taak wacht. De stadskas oogt allesbehalve rooskleurig. Bovendien hangt er een pensioenbom boven de stad in het dossier rond statutair ziekenhuispersoneel en intussen vraagt de bevolking om investeringen.

Straffe oppositie

Het was niet de meest prettige legislatuur voor de huidige meerderheid in Maaseik. CD&V, Vooruit en Voluit kenden onderling weinig problemen, maar de oppositie was allesbehalve mals voor het bestuur en had voldoende munitie om mee te schieten. De weinig rooskleurige financiële toestand van de stad zorgde er voor dat er weinig geïnvesteerd werd. Mede ook het gevolg van de bouwwoede en projecten die in de voorgaande jaren uit de grond werden gestampt.

Er was de eeuwig durende commotie rond het falen van Kloosterbempden als winkelcentrum, de impasse van de kleinhandel in de binnenstad, een onduidelijk parkeerbeleid, of rond en project als Stad aan de Maas dat bijzonder moeilijk uit de steigers geraakte. 

Een kleiner project dat bijvoorbeeld wel een grote impact had was de heraanleg van de Bosstraat.  Het was een strijd met Onroerend Erfgoed, gewonnen door de stad. Het resultaat mag er zijn. De vernieuwde bestrating verhoogde het veiligheidsgevoel en comfort van de fietsende toeristen en shoppers en past binnen het beeld dat het bestuur voor het historische centrum voor ogen heeft.

Focus op toerisme

Op toeristisch vlak worden de Duinengordel en Bergerven toegevoegd aan het Nationaal Park Hoge Kempen. Met ’t Eilandje krijgt Maaseik zijn eigen toegangspoort. En dat zal het toerisme daar zeker een boost geven.

De vroegere Koel, het motorcrossterrein waar recordwereldkampioen Stefan Everts opgroeide, wordt opnieuw natuur. En daar wordt dan ook een educatief project aan gekoppeld.  Slechts een pyrrusoverwinning, want met het verdwijnen van de omloop verdween ook een sportgeschiedenis waar heel wat inwoners trots op waren. 

Met nieuwe snelbalies in Neeroeteren en Opoeteren is de dienstbaarheid aan de bevolking verbeterd en ook de vernieuwing van het administratief centrum was een goede zet. Door een deel van de ambtenaren tijdelijk naar het oude ziekenhuis te verhuizen werd ook daar een vrij kostelijke, maar slimme oplossing tegen verloedering van de site genomen. 

Wie dingt mee? 

CD&V, Vooruit, voortaan PRO 3680, en Voluit zullen er ongetwijfeld nog eens zes jaar bij willen doen. Myriam Giebens (PRO 3680) en Yvonne Van Doren (Voluit) hebben natuurlijk de ambitie om de eerste vrouwelijke burgemeester van Maaseik te worden, maar als ze opnieuw een schepenambt mogen vervullen zullen ze daar wellicht ook niet rouwig om zijn. CD&V wil graag opnieuw de burgervader kunnen leveren. Met schepen Gunter Haeldermans schuiven ze een kandidaat naar voren die op de nodige ervaring kan teren. 

Zijn grootste opponent lijkt Johan Tollenaere (Open VLD) te worden. Hij is ambitieus en wil graag politieke wraak nemen nadat hij zes jaar geleden buitenspel is gezet, na onmin binnen zijn eigen fractie. Tollenaere heeft veel dossierkennis, maar het is afwachten welke gevolgen het welles-nietesverhaal rond zijn lijsttrekkerschap heeft. De liberalen schoven er uiteindelijk Ann-Sofie Custers voor opzij.

Leo Pieters (VB) hoopt opnieuw een zitje of twee met zijn partij te halen. N-VA is ambitieuzer. Zij willen het nationale succes verzilveren en met Marc Vereecken komen ze met een nieuw gezicht. De meerderheid halen, schepenen kunnen leveren en voorbereiden op een toekomstig burgemeesterschap lijkt hun doel te zijn. Het liefst in het zog van de ervaren Tollenaere en zijn Open VLD.

 

Meest gelezen