Wat staat er op het spel in Nieuwerkerken?

Burgemeester Benny Bamps (CD&V) gaat niet voor een vierde termijn. Dat is het belangrijkste politieke feit in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in Nieuwerkerken. Bamps staat nog op de lijst, maar wat de electorale gevolgen zullen zijn is moeilijk in te schatten. Huidig coalitiepartner Gemeentebelangen ziet wel een kans om na 18 jaar eindelijk nog eens voor de burgemeesterssjerp te gaan.

De coalitie van CD&V en Gemeentebelangen heeft er een rustige legislatuur opzitten. Een keer was er wel een serieus haar in de boter toen Gemeentebelangen een voorstel van oppositiepartij SP.A over de “Nieuwerkerkenbon” mee goedkeurde.  Eenoudergezinnen of mensen met een beperkt inkomen krijgen van de gemeente een eenmalige premie van 25 euro als financieel duwtje in de rug. CD&V was not amused dat daarover geen overleg was geweest binnen de meerderheid.

Over de  heraanleg van het gemeenteplein en de omliggende straten zijn de twee coalitiepartners het wel unaniem eens. Het dorpscentrum was dringend aan vernieuwing toe en ook de verkeersveiligheid moest er verbeterd worden.  Het zal nog wel tot eind dit jaar duren vooraleer de werken helemaal klaar zijn. Oppositiepartij SP.A vindt het allemaal wat te grootschalig en er was te weinig inspraak.

Over het nieuwe lokaal dienstencentrum is er meer eensgezindheid over de partijgrenzen heen.   Inwoners kunnen er voor tal van diensten terecht – van huiswerkbegeleiding tot pedicure – en "dat brengt mensen dichter bij elkaar".

Wie wordt de nieuwe burgemeester?

CD&V is met 8 zetels op 17 veruit de grootste partij in Nieuwerkerken. Gemeentebelangen heeft er 4. Toch steekt huidig schepen Brenda Berden, de lijsttrekker voor Gemeentebelangen haar ambities voor het burgemeesterschap niet weg. Maar dan moeten er wel heel wat zetels gewonnen worden. CD&V kiest met schepen Dries Deferm als lijsttrekker voor zekerheid. 

Ook SP.A, met 3 zetels de grootste oppositiepartij in Nieuwerkerken,  kiest met Sandra Vansimpsen voor een jonge lijsttrekker. Net als Brenda Berden en Dries Deferm is ze jonger dan 40.

 N-VA, de vorige keer goed voor 1 zetel, pakt uit met Marie-Rose Schops als boegbeeld.

Opmerkelijk is dat Open VLD geen lijst indient. De liberale partij haalde de vorige keer 1 mandaat binnen.

Meest gelezen