Wat staat er op het spel in Opwijk?

Voor het eerst in decennia kende Opwijk een bestuursmeerderheid zonder de van oudsher almachtige CD&V. Het was in 2012 al de wens van huidig burgemeester Albert Beerens (Open VLD) om eens zonder de christendemocraten te regeren. Het verkiezingsresultaat toonde aan dat niet alleen Beerens zo’n scenario wel zag zitten.

CD&V viel terug van 9 naar 5 zetels en moest  plaatsnemen in de oppositie. De nieuwe meerderheid van Open VLD en N-VA, met Beerens als burgemeester, verzette meteen de bakens in rechtse richting. Zo werden de plannen voor de bouw van tientallen sociale woningen in het dorpscentrum meteen in de prullenmand gegooid. De nieuwe bestuursmeerderheid koos er voor om op diezelfde plaats een nieuwe parking met een polyvalent centrumplein aan te leggen. De opmerkelijke ingreep toonde meteen aan dat Open VLD en N-VA in Opwijk een bijna gelijkaardige visie hadden op de toekomst van hun gemeente.

Verjonging


CD&V
verjongde zich intussen. Zo zal godsdienstleerkracht Jeroen Eenens nu de lijst trekken. Hij krijgt de steun van voormalig schepen Anja Haverals en nog een batterij gemotiveerde mensen. De partij rekruteerde vooral kandidaten uit het VKO, de bekende middelbare school in Opwijk. En CD&V wist zich ook te verzoenen met het vroegere stemmenkanon Paul Onselaere, die in 2012 niet welkom was op de lijst en dan maar een eenmanspartij opstartte. CD&V droomt ervan om opnieuw een zetel bij te winnen.

Maar of die ene zetel zal volstaan om de collegialiteit tussen Open VLD en N-VA te verbreken, lijkt zeer twijfelachtig. Beide partijen hebben genoten van een meerderheid zonder de christendemocraten. En de vriendschap is nog lang niet over. Als het van de twee partijen afhangt, wordt de huidige coalitie gewoon voortgezet.

Wie doet het met wie?


Bij Open VLD voert burgemeester Albert Beerens de lijst aan. Hij is een geboren burgemeester die in Opwijk op handen wordt gedragen. Zowel zijn echtgenote Christiane Goubert en zijn zoon Peter Beerens zijn ook kandidaat, waardoor de Open VLD-lijst bijna een familie-onderonsje is geworden. Maar de populariteit van Albert Beerens heeft daar nooit onder geleden.

Bij N-VA moest vorig lijsttrekker Jan Couck, dirigent van de plaatselijke harmonie, plaats ruimen voor het opkomende parlementslid Inez De Coninck die bij Bart De Wever in de bovenste schuif ligt.

Ook de lijst Inzet dingt naar de gunst van de kiezer. Inzet groepeert de socialisten en enkele onafhankelijke kandidaten. In 2012 was ook Groen daar nog bij, maar zij komen nu alleen op. Gemeenteraadslid Luc De Ridder trekt de lijst. Ex-schepen Marijke De Vis staat op twee, en oudgediende Pol Verhaevert duwt de lijst. De partij wil een grotere rol voor de adviesraden en mikt op één zetel.

Duel


Het lijdt weinig twijfel dat de verkiezingen in Opwijk een tweestrijd worden tussen N-VA en Open VLD om de grootste partij te worden. N-VA heeft nationaal de wind in de zeilen, maar Beerens geeft niet snel op en houdt zielsveel van zijn sjerp. Als N-VA toch groter wordt, dan zal de partij toch het burgemeesterschap opeisen en is het maar de vraag of Albert Beerens zich kan neerleggen bij een rol als eerste schepen.

Meest gelezen