Wat staat er op het spel in Oudenaarde?

Is Marnic De Meulemeester (Open Vld) op weg naar zijn vierde ambtstermijn als burgemeester van Oudenaarde? Wie dat wil beletten, moet in deze stad een grote politieke aardverschuiving veroorzaken, want de liberalen vormen samen met CD&V een sterkte meerderheid.

Oudenaarde blijft zich profileren als wielerstad, met het Centrum Ronde van Vlaanderen, en de aankomst van diezelfde Ronde. Maar zal de stad zich ook kunnen blijven profileren als blauwe stad? Met 14 van de 31 zetels vormen de liberalen met grote voorsprong de grootste fractie in de gemeenteraad. CD&V is hun coalitiepartner sinds 2000, en heeft 8 gemeenteraadszitjes. Dat geeft rooms-blauw in Oudenaarde momenteel een zeer comfortabele meerderheid. 

De huidige coalitiepartners

Bij de beide bestuurspartijen haken enkele grote kopstukken af. Bij Open VLD zijn huidige schepenen en stemmenkanonnen Guy Hove en Peter Dossche niet langer kandidaat. Marnic De Meulemeester is opnieuw lijsttrekker en wil voor een vierde keer burgemeester worden.

Bij CD&V houdt schepen Richard Eeckhaut ermee op. OCMW-voorzitter Stefaan Vercamer trekt de CD&V-lijst.

De uitdagers

Volgens de oppositie is de bestuursmeerderheid wat té zelfzeker en is er in haar beleid te weinig ruimte voor inspraak. Vooral de partijen Groen en SP.A klagen dit systematisch aan.
N-VA heeft momenteel vier gemeenteraadszitjes en zet nu Kristof Meerschaut bovenaan de lijst.
Bij SP.A wordt Dagmar Beernaert lijsttrekker.
Vlaams Belang heeft vandaag niemand zitten in de gemeenteraad, maar dient in Oudenaarde wel degelijk een kandidatenlijst in.

Hete hangijzers

Eigen fietsers

De voorbije jaren gingen in Oudenaarde veel aandacht en geld naar grote projecten die de stad uitstraling moeten geven. Vooral als wielerstad zet Oudenaarde zichzelf graag in de kijker. De organisatie van de Ronde van Vlaanderen vormt daarbij hét paradepaardje. Maar wielerstad Oudenaarde krijgt vaak ook het verwijt dat het te weinig doet voor het comfort en de veiligheid van de alledaagse fietser.

Handelszaken in het centrum

De herinrichting van de Markt is het grootste project dat tijdens de jongste legislatuur is verwezenlijkt. Het hart van Oudenaarde kreeg een frissere aanblik. Maar tegelijk heeft de provinciestad het moeilijk om het handelsleven te laten floreren. Handelaars in het kernwinkelgebied moeten optornen tegen grote winkels die zich vestigen in koopcentra buiten de stad, zoals het Retailpark N60 in Eine. Gevolg: leegstand in de stadskern.

Privatiseringen

Oudenaarde liet de stedelijke sporthal helemaal vernieuwen en beschikt ook over een nieuw zwembad. Dat is gebouwd door een private investeerder, die ook de uitbating voor zich neemt. Ook de toekomst van de Kompas Camping heeft Oudenaarde in private handen gelegd: de Nederlandse vakantiespecialist Roompot bouwt aan de Donk een nieuw vakantiedorp.

 

 

 

 

kasto80

Meest gelezen