Wat staat er op het spel in Overijse?

Weinig politieke heisa in de Druivengemeente. Waar vroeger het communautaire spook vaak opdook, is het er de afgelopen jaren rustig gebleven. De Franstalige gemeenteraadsleden bleven opvallend op de vlakte tijdens de afgelopen legislatuur. De leden van de meerderheid staken elkaar al wel eens de loef af over wie wat had aangelegd of gerealiseerd. Maar of dat de politieke kaarten anders zal leggen valt af te wachten. Toch is er beweging in het landschap mogelijk door het kartel tussen Open VLD en Groen en enkele nieuwe partijen die het licht zien.

 

De afgelopen jaren trok Overijse meer de kaart van het toerisme en het moderniseerde ook zijn gemeentediensten. Maar het meest opvallende project is ongetwijfeld de Zuidflank. Met het project wil de gemeente een antwoord bieden op verschillende noden. Zo voorziet het project in een belangrijke buffer die wateroverlast moet voorkomen. Daarnaast wordt op het  5 hectare grote terrein recreatieruimte gecreëerd met onder meer een joggingparcours en een skatepark. Ook atletiekliefhebbers zullen er hun hartje kunnen ophalen.

Dorpskernen blijven een uitdaging

Mobiliteit blijft een doorn in het oog voor heel wat Overijsenaren. Een verzadigde Brusselsesteenweg tussen een eindeloze reeks baanwinkels zorgt voor files, vaak de hele dag door. En ondanks alle inspanningen om meer fietsers de baan op te krijgen, blijft de verkeerssituatie op sommige plaatsen erg chaotisch. Slecht aangelegde kasseiwegen zorgden bij die fietsers trouwens al vaker voor valpartijen en ergernissen.

Ook de leegstand bij de kleinhandel in de Stationstraat is opmerkelijk en blijkbaar moeilijk aan te pakken. Ondanks premies en acties blijven winkels leegstaan en ligt de straat er slecht bij. Samen met het herwaarderen van de Heuvelstraat is dat een uitdaging voor het nieuwe bestuur in het centrum van Overijse.

Slaapgehucht Jezus-eik wacht op een inspanning om eindelijk weer dat dorpsgevoel te krijgen tussen de verkavelingsvilla’s, de winkelketens en de oprit van de autosnelweg. Met de aankoop van het Wawa-terrein is er wel hoop op een concrete invulling.

Aan de andere kant van de gemeente, in het gehucht Maleizen, is wat wrevel over de herinrichting van het dorp. Sommige klagen over te weinig inspraak. Dat gehucht krijgt er ook nog een nieuwe KMO-zone bij op een mooie groene flank naast de autosnelweg. Het enige project waarbij de Groene oppositie zich even roerde.

Wie doet het met wie?

Meest opvallende politieke feit was de plotse burgemeesterswissel, waarbij Dirk Brankaer anderhalf jaar voor het eind van zijn mandaat plaatst maakte voor de vrij jonge maar ervaren Inge Lenseclaes van OV2002. Burgerbeweging Overijse 2002 is de grootste partij, ze vormde in 2012 een kartel met N-VA en CD&V. Samen met Open VLD hebben ze een ruime meerderheid.
CD&V komt nu apart op omdat ze meer eenheid willen en zich meer willen profileren, ze verschillen ook al eens van mening en stellen zich meer verbindend op naar nieuwkomers. CD&V zet ook volop in op meer zorg, zo willen ze lagere prijzen in het gemeentelijk rusthuis Mariëndal voor Overijsenaren.
Overijse2002 gaat weer in zee met N-VA, ze blijven trouw aan Overijse Vlaams, groen en gastvrij. Het kartel heeft een ruim aanbod aan kandidaten van alle leeftijden en met diverse ideeën. Ze kunnen heel wat realisaties voorleggen en pakken uit met de kersverse burgmeester Inge Lenseclaes als lijsttrekker.

Open VLD profileerde zich vooral op wegenwerken en mobiliteit en trekt opnieuw met schepen Sven Willekens op kop naar de kiezer. Ook Radio 2-dokter en voorzitter van de gemeenteraad Dirk Devroey doet weer volop mee. De liberalen sluiten wel een opvallend pact met Groen. KMO-zone of niet, meer of minder parking voor wagens, het staat het gloednieuwe en erg opvallende kartel van Open VLD en Groen, van ex-journalist Peter Lombaert, niet in de weg.
Nieuwkomer is Leefbaar Overijse onder leiding van brandweerman en aannemer Dirk Dewaet. Samen met enkele ex-Vlaams Belangers willen ze iets veranderen aan de huidige meerderheid die al 18 jaar aan de macht is. Ze willen ook de leegstand in de handelskern aanpakken en zijn voor een Vlaams en landelijk Overijse.
Uit het niets komt de controversiële oud-schepen en burgemeester Eric Schamp weer op met Bewust Overijse. Schamp is ondertussen 72 maar wil als hij verkozen wordt een nieuwe meerderheid vormen. Hij wil anderstaligen en nieuwkomers meer betrekken bij het beleid in Overijse.

Tot nu toe zou één Franstalige lijst opkomen: PLUS. Mogelijk komt Défi, het vroeger FDF nog op met een aparte lijst.

Meest gelezen