Wat staat er op het spel in Peer?

Jarenlang moest CD&V door de zure appel bijten. Letterlijk, want de oppositiepartij Appel maakte het de meerderheid met ingewikkelde milieudossiers niet bepaald gemakkelijk. Zelf kan de partij wel enkele knappe realisaties aantonen, met de fietsstraat en fietscultuur als uitschieter. De kans is reëel dat CD&V straks moet zoeken naar een nieuwe coalitiepartner.

Enkele milieudossiers zorgden de afgelopen zes jaar regelmatig voor lange gemeenteraden. Appel verwees naar gronden van een private stortplaats die op akkers in Peer werden verspreid, onder meer aan de skipiste. De conclusie van VITO dat er geen asbest in de lucht zat, werd in twijfel getrokken. Daarnaast was er de kritiek inzake het grondwater dat zware metalen zou bevatten.

Maar volgens burgemeester Steven Matheï (CD&V) is "de gemeente noch OVAM noch de Vlaamse Milieumaatschappij" en zijn asbest en vervuild grondwater problemen van de hele regio. Toch werd er ook een professioneel asbestplan opgesteld.

Appel

Ook bij de verlenging van de skipiste, de centrale locatie van het jongerencentrum op de Markt en het opeisen van de houtkanten door landbouwers, slaagde Appel erin om verontwaardigde burgers te verzamelen en een discussie op te starten. Het wist daarmee wel mensen te bereiken, maar het is de vraag of ook het grote publiek wakker ligt van dergelijke dossiers. Appel zelf vindt het in elk geval tijd voor een nieuw bestuur dat meer zal aandringen bij de instanties van de hogere overheid om bepaalde zaken te realiseren.

Fietsbeleid

CD&V zelf zal vooral verwijzen naar haar eigen realisaties en dan komt het fietsbeleid wellicht bovenaan in het lijstje te staan. Met de komst van de fietsstraat werd het startsein gegeven van verschillende inspanningen voor de fietser, gaande van elektrische fietsen voor iedereen en openbare fietspompen op verschillende locaties. De komende jaren wil de partij dit uitbouwen, zoals N-VA terecht opmerkt, zal dit vooral de infrastructuur betreffen. Heel wat fietspaden mogen nog een pak comfortabeler.

Toerisme

De verlengde skipiste moet zich nog verder profileren, maar Center Parcs Erperheide doet het goed en tussendoor werd Peer ook deel van Bosland, wat het toerisme ten goede zal komen.

Dankzij de festiviteiten rond de 650e verjaardag van Peer en de totstandkoming van het historisch platform ‘Widdenog’ werden inwoners gekoppeld aan hun stad en de historische achtergrond hiervan. Toch valt er wat te zeggen voor de kritiek van Appel dat vindt dat er in de binnenstad van Peer – behalve bij grote evenementen – wel wat meer kan gebeuren.

Meest gelezen