Wat staat er op het spel in Pelt?

De fusie tussen Neerpelt en Overpelt was een logisch compromis na jarenlang aantrekken en afstoten tussen beide gemeenten. Frank Smeets, tussen 1993 en 2000 burgemeester van Neerpelt, is lijsttrekker en gedoodverfd kandidaat-burgemeester. ‘Samen Pelt’, Groen en N-VA  lonken allen naar een plekje in de meerderheid.

De fusie tot Pelt zorgt volgens Smeets voor meer efficiëntie.  Er wordt niet bespaard op personeel maar met één bestuur en één administratie kunnen de noden van de mensen beter worden aangepakt. Bovendien is de gemeente Pelt nu schuldenvrij, dus investeren is mogelijk.

Ook ondernemers kunnen hun graantje meepikken van de schaalvergroting want er is nu meer ruimte voor bedrijvigheid. Pelt wil echter niet enorm groeien, maar vooral aantrekkelijk blijven voor de jongeren. Een gezonde economie en natuur worden genoemd als belangrijke eigenschappen van het toekomstige Pelt.

Jeugd

De jeugd in Pelt werd de afgelopen jaren in ieder geval niet vergeten. De initiatieven rond het concept ‘Neerpelt bezwijkt’ waren een schot in de roos. Deelgemeenten kregen zo heel wat aandacht en originele ideeën zoals een beiaardcantus werden realiteit.

Ook sportclubs kregen extra middelen, denk maar aan het nieuwe sportcomplex voor Kadijk (Overpelt) en het nieuwe veld voor hockeyclub Phoenix (Neerpelt). Het gigantisch woonproject ‘Agter de Heuf’ (Overpelt) was dan weer een voorbeeld van de uitbouw van het centrum.

In Neerpelt werden de plannen voor een nieuw Marktplein uitgetekend.  Ondergronds komt er een parkeerplein, bovengronds is er plaats voor evenementen en extra terrassen.  Maar de werken liepen vertraging op en zullen de komende legislatuur gerealiseerd moeten worden.

Mobiliteitsproblemen

Eén van de grote discussiepunten blijft mobiliteit. De doortocht Neerpelt-Overpelt via de Heerstraat is erg problematisch en zal door de grote retailers in Overpelt zeker niet beter worden. Een omleidingsweg staat al jaren ter discussie. Doordat De Holen worden beschermd als cultuurhistorisch landschap kregen die plannen een dreun.

Groen benadrukte dat het wel voorstander is van een omleidingsweg volgens een verkort tracé. Bij de uitdagingen is elke partij het er ook over eens dat deelgemeenten hun identiteit moeten behouden. Destijds is dat heel goed gelukt in Sint-Huibrechts-Lille, waar men zich nog steeds een eigen gemeente met een eigen cultuur voelt. Dezelfde ambitie is er nu in de andere deelgemeenten en ‘Pelt bezwijkt’ kan een logisch hulpmiddel worden.  

Fusie

De politieke situatie na de verkiezingen is moeilijk in te schatten. In Neerpelt had CD&V de absolute meerderheid met 13 op 25 zetels. In Overpelt lag dat met 10 op 23 zetels anders en werd er een meerderheid met SP.A-Groen gevormd.

CD&V hoopt dus om in Pelt ook een absolute meerderheid te vormen en zag hoe de andere partijen bij de fusie meer problemen kenden dan zij. Bij N-VA kon een hele groep Overpeltse leden zich niet vinden in de beslissingen van de partij. De vertrekkers vonden grotendeels onderdak bij de nieuwe partij TIP.

SP.A en Groen vormen niet langer een kartel zoals in Overpelt. Wel vond de SP.A een nieuwe partner bij Open VLD en samen vormen ze de beweging ‘Samen Pelt’. Groen doet het solo onder aanvoering van de ambitieuze Katrijn Conjaerts en er is ook nog Lijst Vissers, aangevoerd door oud-Vlaams volksvertegenwoordiger voor Vlaams Belang Linda Vissers. Zij lijkt het minste kans te hebben op een plekje in de meerderheid, maar het is moeilijk in te schatten voor wie CD&V – als het nodig is – wel zal kiezen.

Meest gelezen