Wat staat er op het spel in Pepingen?

Het anders zo rustige Pepingen heeft op politiek gebied zes woelige jaren achter de rug. De coalitie van de Lijst van de Burgemeester (Open VLD) en de N-VA kwam na het overlopen van een schepen naar de oppositie onder zware druk. Bemiddeling van de gouverneur en van de Vlaamse voogdijminister brachten geen oplossing. Na een periode van onbestuurbaarheid kwam een nieuwe coalitie van CD&V, SP.A en een onafhankelijke aan de macht. Maar die heeft erg weinig tijd gehad om zichzelf te bewijzen.

Het was een hobbelig parcours, dat van nieuwbakken burgemeester Eddy Timmermans. Hij kwam aan de macht dankzij de coalitie van zijn Lijst van de Burgemeester (Open VLD) en N-VA. Samen hadden de twee partijen een nipte meerderheid van 8 op 15 zetels. CD&V, de winnaar van de verkiezingen, bleef met 7 zetels aan de zijlijn staan.

In april 2015 barstte een bom: schepen Peter Lacres, die verkozen was voor N-VA, stemde tegen zijn eigen meerderheid en besliste om voortaan z’n eigen koers te gaan. Die ontwikkeling mondde uit in de officiële onbestuurbaarheid van de gemeente. Aan die toestand kwam pas eind maart 2017 een einde met de benoeming van Luc Decrick (CD&V) als nieuwe burgemeester. Hij leidt een coalitie van CD&V en SP.A, samen met onafhankelijk raadslid Peter Lacres, die ook schepen is.

De hele soap rond de onbestuurbaarheid en de coalitiewissel heeft de politiek in Pepingen geen goed gedaan. Er is veel tijd verloren gegaan. En de nieuwe coalitie had maar weinig tijd om zichzelf te bewijzen.  Het is maar de vraag hoe de burger dat zal belonen of afstraffen.

Kleine overwinningen

Tijdens deze legislatuur vernieuwde de Vlaamse overheid de Ninoofsesteenweg in het centrum van Pepingen. Een klus die al jaren moest gebeuren, maar die lang werd tegengehouden na klachten en procedureslagen. Op het einde van de legislatuur kon ook de aanleg starten van het fietspad tussen Bogaarden en Pepingen. De nieuwe meerderheid voerde ook een belastingverlaging door en werkt volop aan het dossier ‘de zagerij’ , een kanker middenin het centrum van Pepingen.

Wie doet het met wie?

CD&V komt in oktober alleen op, met huidig burgemeester Luc Decrick als lijsttrekker. Lijstduwer is oud-burgemeester André de Roubaix.

Grote uitdager van burgemeester Decrick wordt Eddy Timmermans van de liberale LVB (Lijst van de Burger Pepingen). Deze partij wil opnieuw de macht grijpen en heeft zich grondig voorbereid. Zo is in ‘burgercafés’ geluisterd naar wat er bij de bevolking leeft. De partij wil het landelijk karakter van Pepingen bewaren en ijvert voor meer transparantie van het bestuur.  Peter Lacres, de man die voor zoveel politieke commotie zorgde, komt niet meer op.

De N-VA komt op met Gerda Claeys als lijsttrekker. Zij is nu al gemeenteraadslid en voorzitter van de lokale afdeling.

SP.A, bij de vorige verkiezingen nog de kartelpartner van CD&V, komt deze keer niet op in Pepingen.

Nieuw is wel de lijst DVP: Door en Voor Pepingen. Kristof De Cuyper wordt de lijsttrekker. DVP werd tien jaar geleden opgericht als een vriendenkring. De leden willen, los van elke politieke kleur, een alternatief bieden voor de bestaande partijen.

Ook Groen komt in Pepingen voor het eerst op met een eigen lijst. Lijsttrekker is Stefanie de Bock. De 22-jarige De Bock studeert politieke wetenschappen. Ze is ook co-voorzitter van Jong Groen Nationaal. Tweede op de lijst is lokaal voorzitter Koen Van Cauter. Hij wil meer aandacht voor hernieuwbare energie. “Er ligt in onze gemeente nog geen énkel zonnepaneel op de daken van onze openbare gebouwen. We zitten bij de slechtste leerlingen van de klas.”

Dat brengt het totale aantal lijsten op 5. Nooit eerder kwamen in Pepingen zoveel lijsten op..

Meest gelezen