Wat staat er op het spel in Rotselaar?

De inwoners van Rotselaar kiezen een nieuwe burgemeester want na 24 jaar houdt Dirk Claes (CD&V) het voor bekeken. Wordt partijgenoot Jelle Wouters zijn opvolger of komt de nieuwe burgemeester van buiten de CD&V? De N-VA staat met partijkopstuk Piet De Bruyn klaar om mee aan het roer te komen in Rotselaar. 

Het gemeentebestuur pakte de afgelopen legislatuur uit met een vernieuwende aanpak op het vlak van ruimtelijke ordening. Doel is meer mensen in de dorpskernen te laten wonen door hoogbouw (tot vier bouwlagen) te stimuleren en bouwen in meer afgelegen gebieden te ontmoedigen. Die plannen botsten op heel wat weerstand van mensen die plots hoogbouw voor hun deur kregen. De plannen werden bijgestuurd, maar het gemor blijft.

Omleidingsweg

Ook verkeersveiligheid is een hot topic in Rotselaar. Zo lanceerde het gemeentebestuur het idee om een omleidingsweg aan te leggen rond het centrum van Rotselaar, maar die plannen werden door een groot deel van de inwoners afgeschoten. Op een alternatief plan om het zware verkeer veilig door het centrum te krijgen is het voorlopig nog wachten, al speelt ook het gewest daar een belangrijke rol.

De integratie van het OCMW met de gemeente verloopt vlot, sinds 2016 delen zij het gemeentehuis. De belastingen en basiskosten voor dienstverlening zoals huisvuil gingen omhoog.  

Het langverwachte landschapspark Rock Werchter werd in mei geopend. Daarmee wilde de gemeente buiten het festivalseizoen een blijvende creatieve invulling geven aan de weide. 

Wie doet het met wie?

Bij de vorige verkiezingen verloor CD&V zijn absolute meerderheid en moest de partij de Open VLD in het bestuur toelaten. Maar CD&V kon toch nog bijna 40% van de kiezers overtuigen. Nu schuift CD&V eerste schepen Jelle Wouters naar voor als kandidaat-burgemeester, gesteund door Dirk Claes als lijstduwer. Bij coalitiepartner Open VLD worden minder risico’s genomen en is het opnieuw schepen Christel Hendrix die de lijst trekt.

Versnippering

Wie het zonder CD&V wil proberen in Rotselaar zal flink wat water bij de wijn moeten doen. Vlaams parlementslid Piet De Bruyn van de N-VA haalde in 2012 heel wat voorkeurstemmen binnen, maar kan hij ook een coalitie vormen? Bovendien is het politieke landschap in Rotselaar nog meer versnipperd nu de SP.A opnieuw met een eigen lijst opkomt en de partij Anders enkel nog bestaat uit onafhankelijke kandidaten. Blijft ook de vraag of Groen in Rotselaar kan meesurfen op het nationale succes van Groen in de opiniepeilingen.

Meest gelezen