Wat staat er op het spel in Sint-Truiden?

De warme, zonnige zomer zorgt dit najaar voor een rijke fruitoogst in Haspengouw, maar of de coalitie van CD&V-Open VLD in oktober ook de vruchten mag plukken van de afgelopen 6 jaar moet nog even afgewacht worden. De oppositie was bij momenten immers keihard en de campagne is niet bepaald veel zachter.

De SP.A moest door een zure appel bijten toen ze in 2012 naar de oppositiebanken werd verwezen, nadat ze zelf drie legislaturen geen coalitie had willen vormen met  CD&V als grootste partij. Maar Open VLD lag zoals de vorige keren midden in het politieke bed en kon dus opnieuw mee besturen, terwijl socialisten en christendemocraten elkaar een peer stoofden.

Burgemeester Veerle Heeren (CD&V) en haar ploeg zetten de afgelopen 6 jaar volop in op stadsvernieuwing. Een heleboel doorgangsstraten en winkelstraten in het centrum werden volledig vernieuwd, ook de Grote Markt werd heringericht. Daardoor waren er heel de tijd werkzaamheden aan de gang, met omleidingen, parkeer- en verkeersproblemen, … het leidde tot heel wat kritiek.

Resultaat is wel dat veel straten en stoepen in slechte staat nu allemaal vernieuwd zijn, wat de aantrekkelijkheid van het centrum verhoogt. Ook de aanpak van de Grote Markt werd niet door iedereen op gejuich onthaald. Weliswaar zijn de horecaterrassen nu allemaal uniform, het grote kritiekpunt is dat de Grote Markt nog altijd een grote parkeerplaats blijft.

Schuldenberg

De SP.A bleef ondertussen hameren op de kostprijs van al die werken en het feit dat de stad volgens haar tegen een alsmaar hogere schuldenberg aankijkt. Budgettaire redenen zijn volgens de oppositie dan ook de reden waarom de herinrichting van de Veemarkt in de koelkast is gestopt, terwijl de meerderheid de extra parking als argument naar voren schuift. Ook de N-VA heeft geregeld geklaagd over een budgettaire ontsporing en vooral over het gebrek aan informatie vanuit de meerderheid.

Ondertussen kan het bestuur wel prat gaan op de realisatie van de Gazometersite, een project dat deel uitmaakt van de vernieuwing van de stationsbuurt. Het gaat daar om 26.000 m² met onder meer een welzijnscampus, een basisschool, een jongerencentrum, appartementen en een ondergrondse parking. Op economisch vlak probeert het stadsbestuur voorts met wisselend succes de leegstand aan te pakken. Tegelijk raken de vroegere legerterreinen in Brustem stilaan met bedrijven ingevuld, met als blikvanger, de droneport, een campus en testzone voor bedrijven die met drones bezig zijn.

Kandidaten

Eén van de grote sociale uitdagingen voor  Sint-Truiden blijft de grote drugsproblematiek. De stad telt heel wat gekende en verborgen drugsgebruikers. En ze trekken op hun beurt dealers aan, zo werden al netwerken met buitenlandse vertakkingen blootgelegd.

De verkiezingen dienen zich in ieder geval spannend aan in Sint-Truiden. Veerle Heeren doet uiteraard opnieuw een gooi naar de sjerp. Bij Open VLD laat Europees Parlementslid en schepen Hilde Vautmans het lijsttrekkerschap aan OCMW-voorzitter Pascy Monette. Bij de SP.A wil huidig gedeputeerde Ludwig Vandenhove er na 6 jaar onderbreking nog een legislatuur als burgemeester bij doen, terwijl bij N-VA Vlaams Parlementslid Jelle Engelbosch ook een gooi doet. Daarnaast komen er nog verschillende kleinere of nieuwe partijen op.

Meest gelezen