Wat staat er op het spel in Temse?

In Temse levert de “Katholieke Partij / CVP / CD&V “ al sinds mensenheugenis de burgemeester. Na een lange periode van absolute meerderheden vormde CD&V in 2007 een coalitie met Open VLD en sind 2013 met N-VA. Absoluut stemmenkanon over alle partijen heen was Luc De Ryck (CD&V), de burgemeester sinds 1993

De huidige coalitiepartners

Met 11 gemeenteraadsleden zit CD&V comfortabel in de gemeenteraad van Temse. Met de 7 zitjes van N-VA hebben ze 18 van de 29 zetels .

Luc De Ryck wil zeker nog gaan voor een volgende ambtstermijn als burgemeester. Dat was even niet zeker, en volgens sommigen was zijn dalend aantal voorkeurstemmen daarvan de oorzaak. Maar zo snel wil De Ryck dus niet opgeven.

Coalitiepartner N-VA verhult niet dat ze de sjerp heel graag zou overnemen en zet in op huidig schepen Lieve Truyman die zo de grote uitdager moet worden van de burgemeester. Of dit realistisch is zal moeten blijken, want toen Truyman in 2012 voor het eerst opkwam, haalde ze amper 309 stemmen.

De uitdagers

Met Tesamen trekt SP.A een nieuw initiatief met mensen van actiegroepen en burgerbewegingen. Het is naar eigen zeggen geen kartel of politieke partij, maar een nieuw verbond dat de Temsenaren bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen een alternatief wil aanbieden. Boegbeeld is SP.A-kopstuk Bert Bauwelinck.
Groen verliet een jaar geleden het kartel met SP.A, en dient dus een eigen lijst in, met Vincent De Maeyer als kopstuk.
Bij Open VLD trekt Wim Van Rossen de lijst, bij Vlaams Belang is dat Sylvia Rombaut.

Hete hangijzers

Mobiliteit

Rijden en parkeren in Temse ligt voor veel inwoners moeilijk. Het nieuwe parkeerplan van de huidige meerderheid stuit op veel verzet. Intussen wil Temse zo snel mogelijk een stopplaats worden van de waterbus naar Antwerpen.

De problemen aan de Scheldebrug in Temse blijven de gemoederen beroeren, en heel wat inwoners vragen zich intussen af waarom de oude ijzeren probleembrug niet gewoon vervangen wordt door een modern exemplaar zoals de tweede Scheldebrug. Misschien speelt het een rol dat de oude brug een ontwerp is van Gustave Eiffel, die ook de Eiffeltoren voor Parijs ontwierp.

De toekomst van de Rijksweg Sint-Niklaas-Temse-Bornem-Puurs-Willebroek blijft zorgen baren want de files worden elk jaar langer.

Veiligheid

Het gemeentebestuur wil zwaar investeren in camerabewaking, en bestelde intussen 32 camera’s.

 

kasto80

Meest gelezen