Wat staat er op het spel in Ternat?

In Ternat worden de verkiezingen bijzonder spannend. De almachtige LVB spatte de voorbije maanden uit elkaar. Zal de oppositie van die versnippering kunnen profiteren? Dat is mogelijk, maar het huidige gemeentebestuur kan wel een aantal mooie realisaties van de voorbije zes jaar voorleggen.

Eerst het slechte nieuws. Een oplossing voor de verkeersknoop van de
N285 met de op- en afrit van de E40 is er nog altijd niet. Maar dat is geen gemeentelijk dossier. Het is het Vlaams gewest dat die werken moet uitvoeren. De plannen zijn klaar en de start van de werkzaamheden is voorlopig gepland voor 2019. Vraag is ook wat de gevolgen zullen zijn van het winkelcentrum The leaf, op de plaats waar vroeger de IKEA stond. Halverwege de legislatuur opende Ternat een nieuw gemeentehuis, vlakbij het oude. Een hele verbetering voor de dienstverlening, ook van de bibliotheek trouwens. De stationsomgeving werd helemaal vernieuwd. Tegelijk werd een nieuw parkeerbeleid ingevoerd. In de Statiestraat en de omliggende straten werd de stokoude riolering vernieuwd. Sportieve inwoners van Ternat moesten even op hun tanden bijten, want de gemeente vernieuwde in één keer de sporthal en het zwembad.

Knelpunten


Naast de op- en afrit van de E 40 blijft ook de overweg op de N285 een zorgenkind. Op jijkiest.be stelt een inwoner daarom voor om het perron richting Aalst voorbij de overweg aan te leggen. Zo blijven de slagbomen minder lang gesloten. Een andere inwoner stelt de aanleg van tractorsluizen voor om het sluipverkeer te weren van de lokale wegen.

Wie doet het met wie?


De LVB, die jarenlang de plak zwaaide in Ternat, spatte de voorbije maanden uit elkaar en dat maakt de verkiezingsstrijd enorm boeiend. De LVB-leden trokken naar 3 verschillende partijen. Schepen Jef Borremans en OCMW-raadslid Sandra De Nil verhuisden naar CD&V. Huidig LVB-burgemeester Luc Wachtelaer en zijn partijgenote Kathleen Platteau zijn dan weer de bezielers van de burgerlijst Voor Ternat.  Ook voormalig OCMW-voorzitter Marc Faes en oud-schepen Armand Van Malderen kozen voor die lijst. Gemeenteraadsvoorzitter Jean Dooms (LVB) en voormalig CD&V-raadslid Angelo Van Wilderen zetten hun schouders onder een eigen lijst voor Open VLD.

En dan zijn er nog een handvol LVB-stemmentrekkers die er de brui aan geven, zoals de huidige schepenen Linda Billens, Hilde Van Overstraeten en voormalig burgemeester Ronald Parys.

Kortom, de grote vraag is waar de 4.513 stemmen die LVB in 2012 nog haalde straks naartoe gaan. Verwacht wordt dat een groot deel van die kiezers overstappen naar ‘Voor Ternat’, maar een zekerheid is dat helemaal niet.

Groen en SP.A trekken bij de komende gemeenteraadsverkiezingen opnieuw samen naar de Ternatse kiezers. Dat gebeurt met de open progressieve lijst SP.A GROEN XL. De afgelopen jaren zaten leden van het kartel in de bestuursmeerderheid, onder meer met schepen Guido Van Cauwelaert en OCMW-voorzitter Jean Trembloy. Van Cauwelaert is vooral trots op het doorgedreven  afvalpreventiebeleid van de afgelopen jaren. Hij is ook lijsttrekker. Andere opvallende naam is die van uittredend schepen Rutger Belsack, die zich als progressief liberaal profileert.

De versnippering van LVB is ook een goede zaak voor CD&V en haar ervaren kopman Michel Vanderhasselt. De christendemocraten behaalden bij de vorige verkiezingen 8 zetels. Met de komst van schepen Borremans hopen ze bij CD&V meteen 9 zitjes binnen te halen waardoor ze veel kans maken om de grootste partij te worden. Als het een beetje meezit, kan Vanderhasselt na vele jaren in de oppositie eindelijk zijn slag thuis halen en voor de eerste CD&V-burgemeester van de fusiegemeente Ternat worden.

Ook N-VA kan haar voordeel halen uit de versnippering van LVB. Het kiessysteem bevoordeelt grote partijen en gezien de almachtige LVB niet meer bestaat ligt alles open. Voeg daaraan toe dat N-VA nationaal bijzonder sterk staat en de N-VA in Ternat zou wel eens wat extra stemmen kunnen sprokkelen.

Meest gelezen