Wat staat er op het spel in Tongeren?

In de oudste stad van België zwaait liberaal boegbeeld Patrick Dewael al sinds 1995 de plak en hij zou er nog graag een legislatuur bij doen. Ondertussen profileert Tongeren zich verder als historische en cultuurstad.

Tongeren heeft gesleuteld aan zijn imago van slaperige provinciestad. Het heeft daarbij zijn schatten uit het verleden ten volle kunnen uitspelen. Zo kreeg het begin dit jaar het prestigieuze Gallo-Romeins Museum in handen, een gevolg van de afbouw van de provincies. Twee jaar geleden opende de schatkamer in de basiliek en in september dit jaar kwam daar de archeologische site bij, die nu samen als Teseum een nieuwe aantrekkingspool in historisch Tongeren vormen. Ondertussen kreeg de stad met MoMeNT ook een eigen cultuurfestival.

Jeker opengelegd

Maar ook elders werd het stadsbeeld opgefrist. Zo is de rivier de Jeker opnieuw opengelegd om een schakel te vormen tussen het centrum, het stadspark De Motten en de wijken errond. Tegelijk kreeg De Motten een nieuw elan. En het dossier van de omleidingswegen, dat al jaren aansleepte, is dit jaar in een stroomversnelling gekomen.

De Noordoostelijke omleiding moet onder meer het sluipverkeer uit de woonwijken houden en het ziekenhuis vlotter bereikbaar maken, maar niet alle inwoners zijn daar even gelukkig mee. De hele mobiliteit in en rond Tongeren vormt trouwens nog een flinke uitdaging voor de komende jaren. Groen vindt alvast dat er te weinig aandacht gaat naar de veiligheid van de fiets in het verkeer.

Dat geldt ook voor de levendigheid van het stadscentrum. Veel handelspanden kwamen de afgelopen jaren leeg te staan, door winkelcentra buiten de stad en door de concurrentie van de e-commerce. Het stadsbestuur zette samen met de handelaarsvereniging enkele originele campagnes op en boekte daarmee ook resultaten, maar in de volgende legislatuur ligt nog heel wat werk te op de plank, eventueel door een hertekening van de winkelstraten.

Jekerhippodroom

En er liggen nog meer uitdagingen te wachten, zoals een nieuwe impuls geven aan de paardenrennen in de Jekerhippodroom. Tongeren heeft ook liefst 22 kerken en een 14-tal daarvan zou in aanmerking komen voor een herbestemming. Open VLD-kopstuk Patrick Dewael en CD&V-boegbeeld An Christiaens zetten hun samenwerking verder in de eenheidslijst Tongeren.nu, of ze hun coalitie met de SP.A kunnen voorzetten hangt natuurlijk van de verkiezingsuitslag af, want ook Groen, N-VA en Vlaams Belang zouden maar al te graag wat zetels van die comfortabele meerderheid afknabbelen.

Meest gelezen