Wat staat er op het spel in Voeren ?

Huub Broers staat intussen al 17 jaar aan het roer in Voeren. En hij wil dat nog even blijven doen, maar geen zes jaar meer. Zal Broers met zijn Voerbelangen weer ruim de meerderheid halen, kunnen ze hun positie nog versterken, of halen de Franstaligen van RAL extra stemmen ?

Voerbelangen zet in op verjonging, met heel wat nieuwe mensen op de lijst. Huidig burgemeester Huub Broers wil de sjerp nog even houden, maar zeker niet meer de hele legislatuur. Vermoedelijk stopt hij er in 2021 mee, in december van dat jaar wordt hij 70 en is hij 20 jaar lang burgemeester geweest.

Voeren is een Nederlandstalige gemeente met faciliteiten voor Franstaligen. In de politiek staan de twee taalgroepen lijnrecht tegenover elkaar. Er is maar één oppositiepartij: RAL, de partij van de Franstalige Voerenaars, met Jean Levaux als lijsttrekker.  José Smeets komt niet meer op. 

Geen eiland meer

Huub Broers vindt het een belangrijke verwezenlijking dat Voeren geen eiland meer is tussen Nederland en Wallonië, maar een gemeente in de buurt van het drielandenpunt. Een gemeente die nauw samenwerkt met andere gemeenten in Limburg, maar ook met gemeenten in Wallonië en Nederland.

Veilige fietswegen 

Er zijn in Voeren de afgelopen jaren heel wat wegenwerken gebeurd. Een fietspad bv. waardoor kinderen op weg naar school nog maar één keer moeten oversteken op een traject van 5 kilometer.  En in 's Gravenvoeren zijn er grote werken samen met Aquafin. Aquafin zorgt voor het rioleringsdeel, en de herinrichting van de Voer.

De gemeente neemt de omgevingswerken voor haar rekening en heeft gezorgd voor een breed voetpad langs de Voer. Ook aan toeristische fietsers is gedacht. Zo is Voeren een link tussen een fietsroute die gaat van Aken naar Blegny.  En kinderopvang Stekelbees krijgt een nieuwe locatie aan de provinciale school. 

Landschap grote troef

Het landschap is één van de grote troeven van Voeren, en dat cultuur-historisch landschap wordt nu ook mogelijk beschermd. Daarover loopt momenteel een openbaar onderzoek. En burgemeester Broers wil dat ook verder uitspelen, zo wil hij ondermeer een uitkijktoren op het hoogste punt van Voeren, en dat is meteen ook het hoogste punt van Vlaanderen. 

Wat nog te doen ?

Ik buis mezelf, zo zegt Huub Broers, als ik bekijk wat ik allemaal had willen doen in Voeren. 40 procent is gebeurd, er is nog 60 procent te gaan. En daarbij hoort de aanleg van dorpspleinen in Remersdaal en Sint Pieters-Voeren. Ook een uitbreiding van het aantal defibrilatoren staat op het lijstje. 

En wat wil RAL ? 

De Franstaligen willen dat er in álle Voerense deelgemeenten nieuwe woonprojecten kunnen komen. Verder hebben ze het ook over de Vlaamse dominantie en de autoritaire manier van politiek zonder rekening te houden met hun gevoeligheden.  De lijsttrekker van RAL, Jean Levaux wil ook meer transparantie en een gezond financieel beleid.

 

 

 

Meest gelezen