Wat staat er op het spel in Zwalm?

Dat Zwalm een nieuwe burgemeester krijgt is nu al zeker. Huidig burgemeester Karen De Colfmacker (Open VLD), liet enkele maanden geleden weten, dat ze geen kandidaat is voor een tweede termijn. Komt er gewoon een nieuwe liberale burgemeester? Of krijgt Zwalm een ander kleur?

De coalitiepartners
 

Open VLD levert de burgemeester: zes jaar geleden mocht Karen De Colfmacker, met ruim 1.500 voorkeurstemmen, de sjerp omdoen. Maar na een eerste ambtstermijn houdt ze het dus voor bekeken. Ze wil meer tijd besteden aan haar gezin en tandartspraktijk. Volgt partijgenoot en liberaal lijsttrekker Johan De Bleecker haar op? Open VLD bestuurde de afgelopen 6 jaar met 8 in plaats van 9 gemeenteraadszitjes. Na de vorige verkiezingen werden Hilde Eeckhout en haar vader en oud-burgemeester Basiel Eeckhout uit de partij gezet. Sindsdien zit Hilde Eeckhout als onafhankelijke in de gemeenteraad, als deel van de oppositie. 

Coalitiepartner CD&V zorgt met zijn 2 verkozenen voor een nipte bestuursmeerderheid van 10 zitjes op 19.

De uitdagers


De oppositie heeft in totaal 9 zetels in de gemeenteraad. De g
rootste oppositiepartij is VoorZwalm, met 6 zitjes. VoorZwalm is een kartel van SP.A, Groen en het ‘sociaal christelijke middenveld’. Lijsttrekker is oud-burgemeester Bruno Tuybens van SP.A., en hij heeft wel zin om opnieuw de burgemeesterssjerp om te doen.

N-VA zit met twee mensen in de gemeenteraad, en schuift Peter Van Den Haute naar voor als kopman.

Even waren er geruchten dat ex-Open VLD-er en nu onafhankelijke Hilde Eeckhout met een eigen lijst zou opkomen, maar ze trekt zich helemaal terug uit de politiek.

Hete Hangijzers


Ruzie

De aflopende legislatuur in Zwalm heeft een woelig verloop gekend. Geen gemeenteraad ging voorbij zonder hoogoplopende discussies. Meerderheid en oppositie stonden en staan lijnrecht tegenover elkaar in verband met de verkoop van gemeentelijk patrimonium. Volgens het kerkenplan moeten tien van de twaalf kerken een nieuwe bestemming krijgen. Dat deed het bestuur alvast besluiten om de kerk van Paulatem en de kapel van Wijlegem van de hand te doen. Ook de beslissing om de oude gemeenteschool van Nederzwalm te slopen en de voormalige dorpsschool in Sint-Maria-Latem te verkopen, deed in het landelijke Zwalm veel stof opwaaien.

Investeringen

Het gemeentebestuur investeerde onder meer in de bouw van het nieuwe gemeenschapscentrum De Munk. Ook de bibliotheek kreeg onderdak in dat gebouw. Zwalm ontwikkelde de terreinen naast de sporthal als speel- en sportsite. Of die inspanningen zich vertalen in een bevestiging van de meerderheid weten we op 14 oktober. 
 


 

kasto80

Meest gelezen