Xaveriuscollege: "Beter centraal inschrijvingssysteem voor heel Vlaanderen"

Directeur Alex Peeters van het Xaveriuscollege in Borgerhout is niet gelukkig met het nieuwe inschrijvingssysteem voor middelbare scholen, zegt hij in "De wereld vandaag "op Radio1. Hij vreest dat er een scheiding zal komen tussen de scholen in de stad en die aan de rand en het platteland.

Het Xaveriuscollege deed vorig jaar niet mee aan het centrale inschrijvingssyteem in Antwerpen. "Wij hadden liever dat de mensen bewust kozen voor onze school en dus niet meededen aan een soort loterij waar het op goed geluk is", zegt Peeters. Dat leidde wel tot kampeertoestanden, waar de school ook niet blij mee was.

"Het systeem dat nu uitgewerkt is, is een Belgisch compromis. Elke partij krijgt een beetje, maar men heeft niet aan de gevolgen gedacht", stelt Peeters. "Het kamperen aan onze school is voorbij, maar scholen die drie kilometer verder liggen, zijn vrij te doen wat zij willen."

Waarom kan het systeem niet in heel Vlaanderen ingevoerd worden?

"Waarom kan het systeem niet ingevoerd worden in heel Vlaanderen", vraagt Peeters zich af. "Als we nu een gemeenschappelijke datum hebben, kunnen we toch ook een gemeenschappelijk systeem hebben. Het lijkt mij logisch dat iedereen elektronisch aanmeldt."

"Ik vrees een beetje dat we de mooie mix die we op het Xaveriuscollege hebben, gaan verliezen. Mensen die niet in de stad wonen, gaan opteren voor een school in de buurt waar ze vrij naartoe kunnen gaan omdat dat computergedoe toch wat onzekerheden meebrengt", zegt Peeters.

"Ik vrees dat we opnieuw een segregatie gaan krijgen tussen de groene, landelijke en ook wel witte scholen - waar dan gekampeerd zal worden - en de scholen in de stad die nog meer gekleurd gaan zijn", besluit Peeters.

Meest gelezen