"Zeggen wat je denkt, tv-kijkers vonden dat zo’n verademing"

Dankzij de Britse tv-serie "Absolutely fabulous" groeide ze uit tot de "Queen of nerds". Het losbandige leven van moeder Edina kon dan ook op maar weinig applaus rekenen van dochter Saffy, die haar moeder en diens vriendin Patsy alsnog probeerde op het rechte pad te brengen. Pogingen die doorgaans tevergeefs waren. Saffy werd met verve gespeeld door Julia Sawalha, die vandaag 50 wordt.

"Absolutely fabulous" was niet alleen een wereldwijd populaire tv-serie, inclusief een aantal 'special episodes', er werd in 2016 ook een erg succesvolle film van gemaakt. Met in de belangrijkste rollen Jennifer Saunders en Joanna Lumley, die steeds weer een weergaloze Edina en Patsy neerzetten.

Hun baldadigheden probeerde dochter Saffron/Saffy dan weer keer op keer te temperen. Tot jolijt van actrice Julia Sawalha: "De reden waarom ik Saffy zo graag speel? Omdat ze zo tegengesteld is aan mij. Ik vind het geweldig om haar kleren te dragen en me dan in de spiegel te zien. Om dan niet bij te komen van het lachen." (The Guardian, augustus 2001)

"Saffy vindt van zichzelf dat ze er geweldig uitziet. Maar iedere keer ik haar kleren aandoe, dan moet ik strijd leveren tegen mijn eigen ijdelheid, omdat mijn leven plots zo kleurloos wordt." (Mirror, juli 2012)

"Misschien is Saffy zo’n karakter waar je niet goed van wordt. Toch denk ik dat ze een parallel leven leidt waarin ze ook drinkt en stout is. Ze gedraagt zich alleen maar in de buurt van Edina, om haar te irriteren. Ze rebelleert in de zin dat ze niet voldoet aan de verwachtingen van haar moeder." (Independent, januari 1998)

"Saffy mag dan wel bazig overkomen, toch is ze tegelijkertijd ook erg kwetsbaar." (The Movie Times, juli 2016)

"Wat zo geweldig is aan "Absolutely fabulous", is dat er geen voortdurende strijd is tussen verschillende ego’s. We hebben allemaal veel respect voor elkaar en steunen elkaar zoveel mogelijk. Dat is niet altijd het geval als je aan een serie meewerkt. Hoe verschillend we ook allemaal van karakter zijn, we delen toch dezelfde vorm van humor." (Mirror)

"Zonder seksistisch te willen zijn, samenwerken met een volledig vrouwelijke cast creëert een ander gevoel. Je moet niet steeds een inspanning doen om ook gehoord te worden. Bovendien bewees de serie dat je niet altijd die tegenstelling man-vrouw moet hebben om humor te kunnen maken. Je mist die tegenstelling zelfs niet." (Independent)

"Kijkers kunnen zich om verschillende redenen tot de serie aangetrokken voelen. Ze kijken voor de scheefgetrokken relatie tussen een moeder en haar dochter. Of omdat ze van mode houden.  Of om het aspect van de alcoholverslaving, waardoor het allemaal erg politiek on-correct wordt. Of om de humor. Edina en Patsy zeggen wat ze denken, en dat is voor velen een verademing." (The Movie Times)

"De serie was zo’n groot succes, omdat hij niet politiek correct was. Terwijl tegenwoordig alles zo correct moet zijn. Er werd getoond dat vrouwen ook in staat waren om sletterig te zijn en te veel konden drinken. Het was zelfs een opluchting om dat ook eens te zien. Het is immers zo belangrijk om ook jezelf eens te kakken te zetten. En Jennifer kon dat als niemand anders." (Independent)

"De serie is ook zo rijk om te bekijken. Ik bedoel dat je steeds nieuwe dingen ontdekt, dingen die je de eerste keer niet gezien hebt." (Independent)

"Door die rol kon ik ’s nachts rustig slapen. Want ik besef dat, mocht mijn carrière op dit moment ophouden te bestaan, dan heb ik toch iets wat op fatsoenlijk lijkt gerealiseerd. Die rol heeft een grondig effect op mijn carrière gehad. Men heeft er zelfs meer respect voor mijn ander werk voor gekregen." (Independent)

"Mensen hebben een heel verkeerd beeld van mijn dagelijkse leven. Maar dat is erg normaal en eerder basic. Afgelopen avond heb ik puree met vleessaus gegeten. Kan een mens nog meer basic zijn?" (Independent)

Sawalha, die vandaag dus 50 wordt, heeft er intussen een rijkelijk gevulde tv-carrière opzitten, met ook rollen in onder meer "Pride and prejudice", "Jonathan Creek" en "Lark Rise to Candleford" (zie foto hier beneden).

Meest gelezen